Informationssäkerhet

Kina vill bli oberoende av utländska datorer

1:36 min

Den kinesiska regeringen uppges vilja fasa ut all användning av utländska datorer inom offentlig förvaltning fram till år 2022. Det enligt anonyma källor i den brittiska tidningen Financial Times, som hävdar att det pågående handelskriget med USA spelat en avgörande roll i tidsplanen.

Kina har i många år strävat efter att minska sitt beroende av utländsk spetsteknologi, särskilt vad gäller kretskort och datachips, där Kina fortfarande importerar stora delar av sitt behov.

Enligt den brittiska tidningen Financial Times finns det nu en tidsplan som tvingats fram av det pågående handelskriget med USA.

Inom 3 år ska samtliga utländska datorer och utrustning, både hård- och mjukvara, vara borta från kinesiska myndigheter, rapporterar tidningen, och hänvisar till anonyma källor som uppges vara säkerhetsanalytiker verksamma i Kina.

Orsaken är informationssäkerhet, där Kina länge oroats för främst amerikansk teknologi.

Redan 2014 förbjöds exempelvis operativsystemet Windows att användas av centrala myndigheter.

Enligt branschanalytiker som Financial Times pratat med blir planen dock svår att genomföra på så kort tid, då de kinesiska inhemska alternativen fortfarande är för få.