Förmiddagen

Honung med extra sting i namnet blev för mycket för kommunen

5:38 min

Anders Möller fick avslag på sin ansökan om att stå på Wadköpings julmarknad – anledningen var namnet på en av hans produkter.

– Jag anmälde mig i september men fick ingen respons, man brukar få ett svarsbrev, berättar Anders Möller, boende i Vingåker.

När han slutligen ringde till Örebro kommun för att undersöka vad som hänt med hans ansökan fick han höra att ett namn på en av hans produkter inte var lämpligt på julmarknaden.

– "Kiss me, spank me", det är en honung lagrad med färsk chili, det är ett vågat namn men det är ingen annan marknad som har stört sig på den, säger Anders.

Kommunen har skärpt sina urvals kriterier

Maria Gustafsson, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen på Örebro kommun, beklagar att Anders inte fick besked tidigare om avslaget på sin ansökan. Hon bekräftar att kommunen inte ansåg att produkterna och deras paketering mötte kriterierna för Wadköpings julmarknad.

– Vi profilerar oss som en gammaldags marknad och har skärpt till de här kriterierna, säger Maria Gustafsson.

Namnet på honungen spelade in

Ett 50-tal personer står och säljer på julmarknad, förutom Ander Möller fick även fyra andra försäljare avslag. Bland annat en foodtruck och en person som ville sälja hamburgare.

– Det är inte bara produkterna i sig utan även hur de paketeras och presenteras, vi tittar på helheten helt enkelt, säger Maria Gustafsson.

På frågan om namnet på honungen spelade in så bekräftar Maria Gustafsson att det gjorde det.