Klart: Sölvesborg behöver inte köpa in böcker på alla modersmål

1:48 min

Den nya biblioteksplanen röstades under måndagskvällen igenom vilket bland annat innebär att kommunen inte längre har ett tvång att köpa in böcker på alla skolelevers modersmål.

Sist biblioteksplanen var uppe för beslut skickades den på återremiss. Nu har kommunjuristerna utrett att den nya biblioteksplanen följer språkreglerna och under kommunfullmäktige röstades den igenom utan någon större debatt.

Oppositionsrådet Roine Olsson (S) är kritisk till den nya biblioteksplanen och hade hellre sett att den gamla fick vara kvar. Även om förändringarna inte innebär att det är stopp för böcker på andra språk än svenska så tror han det kommer resultera i att färre böcker på andra språk köps in.

Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixson (SD) håller inte med. Hon tror att eleverna som besöker skolbiblioteken inte kommer märka någon större skillnad.

– Det är ganska orimligt att köpa in litteratur på språk som barnen inte vill eller kan använda utan en behovsbedömning ska göras precis som i all annan verksamhet, säger hon.