Kris i LAS-förhandlingarna

2:48 min

Fem LO-förbund, däribland det största facket Kommunal, lämnar förhandlingarna om anställningsskydd och omställning, det erfar Ekot. Förslagen som diskuteras är alldeles för långtgående när det gäller arbetsgivarsidans rätt att bestämma om vem som kan sägas upp, enligt kritikerna.

Valle Karlsson är ordförande i Seko, ett av facken som nu lämnar förhandlingsbordet.

– Nu har man gått för långt på ett antal punkter och då väljer vi att markera genom att kliva av och säga att vi som förbund är inte längre med i de här förhandlingarna, säger han.

Kan du ge något exempel på vad det är ni inte kan acceptera?

– Det finns saker som diskuteras och det är svårt att gå in på enskilda detaljer. Men det är klart att börjar man prata om begrepp som saklig grund och personliga skäl då börjar det bli besvärligt, säger han.

Det som händer nu i de så kallade lasförhandlingarna måste betecknas som en kris. Enligt uppgifter till Ekot är det fem LO-förbund som sätter klackarna i backen och drar tillbaka det förhandlingsmandat de givit LO. De fem är Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna. Sedan tidigare står Pappers utanför.

LO och motsvarigheten på tjänstemannasidan, PTK, förhandlar sedan i våras tillsammans med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv om anställningsskydd och omställning. Förhandlingarna intensifierades efter hotet i regeringens och samarbetspartiernas 73-punktsprogram om förändringar i arbetsrätten.

Parterna har velat göra större förändringar än utökade undantag från turordningsreglerna. Men det som nu diskuteras är alltså för magstarkt för vissa.

Enligt en avsiktsförklaring som Ekot har läst ska begreppet "saklig grund" tas bort. Det anger i dag att bara uppsägningar av personliga skäl och arbetsbrist är lagliga. Tanken är att om det blir lättare för arbetsgivarna att säga upp tillsvidareanställningar behövs inte de mer otrygga anställningsformer som facket ogillar.

En uppsida för arbetstagarna är att ett nytt system för omställning diskuteras som bland annat ska finansieras av arbetsgivaravgifter. Fler, också visstidsanställda, ska kunna få stöd att hitta nytt jobb om de blir uppsagda.

– Det här som diskuteras nu är mer långtgående än det som ligger i 73-punktsprogrammet och det är ett problem i sig, säger Valle Karlsson.

Byggnads ordförande Johan Lindholm menar att det som framkommit skulle urholka tryggheten på arbetsmarknaden.

– Vi sätter alltid våra medlemmars intresse i första rummet och därför kan vi inte stå bakom det här förhandlingsresultatet. Det visar faktiskt hur dåligt det blir när politiken tvingar oss inom federationen LO att förhandla under galgen, säger han.

Frågan är vad som händer nu, om LAS-förhandlingen lever med de parter som finns kvar? Enligt Valle Karlsson är den död.

– Jag ser att det borde vara svårigheter att driva de här förhandlingarna vidare när mer än halva LO:s medlemstal har ställt sig vid sidan av, säger han.