Drar tillbaka trupper

Ryssland och Ukraina överens om eldupphör

2:16 min

De unika samtalen mellan Rysslands och Ukrainas presidenter sent igår kväll om att få till någon form av fred i krigets Ukraina ledde inte till något genombrott, men man kom ändå fram till några mindre konkreta saker.

 – Länderna ska släppa alla fångar innan nyårsafton i år enligt principen alla mot alla, det sade den ukrainske president Voldymyr Zelenskyj.

Det var vid midnatt som ganska buttra delegationer kom ut från de första förhandlingarna om fred, mellan Zelenskyj och den ryske presidenten Vladimir Putin.
Det är ett krig som dödat mer än 13 000 människor så det var ett historiskt och viktigt möte. Innan mötet fanns stora förhoppningar om fred, men så blev det inte.

Det ska dock bli fler trupptillbakadraganden, fler övergångar för folk vid frontlinjen och mer fångar ska släppas.
Den vapenvila som man kom överens om för många år sedan, den ska nu genomföras innan nyårsafton 2019. Men det löftet blir troligen svårt, för det har dom redan lovat många gånger.

– En vapenvila behöver synkroniseras med politiska reformer i Ukraina, sade president Putin, och syftade på att de igår kom överens om att de var "intresserade", som det skrevs, av att genomföra en, redan tidigare avtalad, begränsad självständighet i östra Ukraina.

Att det skulle bli fred igår kväll i Elyséepalatset var det ingen som trodde. Kriget i östra Ukraina är en svår och komplex verklighet som fastnat i sina skyttegravar
Om det skulle sluta skjutas till nyår är bara det en enorm framgång. Men det är få som tror att det kommer att hända. Istället pekar mycket på ett fortsatt utdraget krig i östra Ukraina.

Nyckeln till dess slut, den förblev efter gårdagens Pariskväll liggande i Vladimir Putins byxficka. Ryssland skulle, om man nu ville, av geopolitiska och geografiska skäl, ganska snabbt kunna göra slut på kriget i östra Ukraina, men än så länge har det inte hänt.