Lördag 14 december 2019

2019 års bokprat - alla böcker samlade

Här är de böcker som Naturmorgons redaktion läst inför bokpratet 14 december 2019.

Klicka på rubriken för att läsa hela listan.

Binas hemliga liv, Thor Hanson, Natur och kultur. Översättning: Claes Bernes.
Räds inte titeln! Så många organismer som tillskrivs "hemliga liv" i översättningar att böckerna inte går att skilja åt. (Originalet heter Buzz - the nature och necessity of bees.) För det här är en underhållande bok om bin helt i klass med Dave Goulsons insektsböcker. Den amerikanske biologen Thor Hanson berättar flyhänt om allt från hur en rovstekel blev vegetarian för 125 miljoner år sedan och blev till ett bi, till de överhängande hoten mot bina i dag. Han brinner för solitärbina och alldeles särskilt för det läckert grönsvarta alkalibiet som vi får möta i närbild.

Bin och människor, Lotte Möller, Norstedts.

I denna honungsgula bok får vi både kulturhistoria och anekdoter om våra tambin, uppdelat i kapitel utifrån årets månader. Man läser den med gott humör, inte minst för den vackra formgivningens skull med foton och illustrationer.  Biodling var förut mest en manlig syssla, och man trodde att bisamhällena styrdes av en kung. Men så fann man att kungen lade ägg, och att arbetarna samtliga bestod av honor. Från att ha dödat bina med svavel för att komma åt honungen, så använder man nu ramar med färdiga vaxväggar, och ger socker för att bina ska överleva vintern. Och ingen honung är den andra lik, menar de som utbildats i ”sensorisk honungsanalys”. Köp gärna en burk när du reser, och jämför den med bokens provsmakningsmall.

Bortom isbjörnens rike, Melissa Schäfer och Fredrik Granath, Bonnier fakta.
Det flesta av oss har aldrig varit på Svalbard. Det här är en bok som ändå tar oss dit! Fotografen Melissa Schäfer och författaren och producenten Fredrik Granath lever i långa perioder nära isbjörnarna där, och boken är ett ömsint porträtt av ett mäktigt djur med många sidor - effektiv jägare, kärleksfull förälder och skön lirare som gillar att lata sig.
Arktis krympande isar är ett reellt hot mot isbjörnen som är helt beroende av isen för att jaga. I både bild och text är boken lika mycket en bok om klimatförändringarna och planetens framtid, som om isbjörrnar.

Botaniska besöksmål i Västergötland, Sundh L. m fl (red), utgiven av Västergötlands Botaniska Förening.
Trevlig och användbar guide för den botaniskt intresserade, eller den som bara vill hitta till fin natur i Västergötland. 112 områden presenteras kortfattat, ett på varje uppslag med text, karta, artlistor och bilder. Texten ger både detaljerad kunskap om naturen i området, tips för hur man kan gå och tydlig information om hur man hittar ut, fikabord och toaletter och tillgänglighet. Guiden har testats av de många ideella författarna, så att den funkar i praktiken. Imponerande, men vissa förkunskaper krävs nog för att kunna tillgodogöra sig texten.

Eskil och småkrypen, Matilda Hjalmarsson och Avalana Levemark, Eget förlag.
Mysig och pedagogisk bok om trädgårdsälvan Eskil som söker ett nytt hem tillsammans med sina småkrypsvänner. En rar historia, med fina innehållsrika bilder som man kan titta länge på. Gillar särskilt att bilderna har småkrypsperspektiv och lekfullt självklara larvbarnvagnar. En kort lista i slutet på hur man får mer småkryp till sin trädgård (och locka dit trädgårdsälvan Eskil förstås). För små barn.

Extremt väder, Martin Hedberg, Bokförlaget Max Ström.

Boken innehåller fascinerande foton från hela världen, där vi får möta naturkrafter av alla slag, tornados, sandstormar, översvämningar, torka. Författaren är meteorolog och förklarar fenomenen, och varnar för att de i framtiden kan bli värre. Boken är stundtals som en actionfilm, där vi människor står små och maktlösa inför dessa enorma krafter. Vi får också kuriosa, som vandrande stenar, brinnande gasöppningar  och slukhål. Boken kan läsas i valfri ordning, och sist får vi ett helt uppslag med planetens mest extrema väderrekord.

Fiser fiskar? - en kortfattad guide till djurrikets väderspänningar, Nick Caruso, Dani Rabaiotti och Ethan Kocak, Forum. Översättning: Katarina Jansson.
Fiser ormar? Den frågan fick ekologen Dani Rabaiotti av sin lillebror. Hon vände sig till twitter där en annan ekolog, Nick Caruso, snart skapade hashtaggen #DoesItFart eftersom biologer så ofta får frågan om olika djur faktiskt fiser. Dani och Nick har här samlat kunskapen om huruvida, och hur, en rad djur fiser. Ett djur per sida och svaret är att de allra flesta faktiskt fjärtar. Jo, ormar också. Men inte bläckfiskar, sengångare, sjögurkor och fåglar!

Fågelsång - 150 svenska fåglar och deras läten, Lars Jonson (text och bild) Lars Svensson (ljud). Bokförlaget Max Ström.
Tio år efter första utgåvan av denna moderna klassiker med inbyggd ljudspelare kommer nu en helt omarbetad version. Akvarellerna och texterna av konstnären och fågelkännaren Lars Jonsson gör underverk för att uppväga det plastiga leksaks-intrycket som den här sortens ljudspelande böcker ofrånkomligen ger. Ljudkvaliteten i spelaren är långtifrån perfekt, men det uppvägs av att det är så lätt och kul att ha boken liggande framme för spontanlyssning.

Färnebofjärden - Nationalparken vid Nedre Dalälven, Stig Holmstedt och Alf Linderheim, Votum,
Varje nationalpark med självaktning har det, nu också Färnebofjärdens nationalpark - en bok om parken.
Stig Holmstedt (text) och Alf Linderheim (foto) är själva bosatta i och i närheten av parken som ligger på gränsen mellan Uppland och Gästrikland, den så kallade norrlandsgränsen, Limes Norrlandicus. Delar av parken går också in i Dalarna och Västmanland.
Nationalparken består av en mosaik av olika naturtyper. Här blandas svämskogar av löv med gammelskogar av barr, här blandas sydliga och nordliga arter och här blandas kulturlandskapet med vildmarken. Allt detta speglas i boken. Det finns porträtt av människor som bott i området men också artporträtt, t. ex. av den unika vitryggiga hackspetten. Varje kapitel börjar med en personlig berättelse, av Stig Holmstedt, av en plats i parken vilket gör att man kommer nära. Likaså kommer man nära med hjälp av Alf Linderheims färgstarka och milda foton. Det märks att fotografen och författaren har vistats mycket i parken.

Hälsinglands flora, Anders Delin, Arnold Larsson och Björn Wannberg, SBF-förlaget.
Efter nästan 40 års ideellt arbete kom den så ut i somras - Hälsinglands flora, i två delar. Den första delen handlar om Hälsinglands natur och vegetation och den andra delen om själva arterna med utbredningskartor.
Särskilt den första delen är mycket läsvärd och lärorik, även för den som inte är specialintresserad av Hälsingland, bland annat har skogens träd fått ett eget kapitel. Den är rikt illustrerad och inbunden i linne som är starkt förknippat med Hälsingland. Den är en kunskapskälla vad det gäller växter i allmänhet och en prydnad i bokhyllan.

Insekternas planet, Anne Sverdrup Thygeson, Volante.

Författaren är norsk professor i biologi, och en underhållande berättare. Vårt motstånd mot dessa små och rentav äckliga varelser förbyts till fascination. Insekter pollinerar, tar hand om döda kroppar, avföring och avfall, samtidigt som de är föda åt otaliga fiskar och fåglar. Vissa mjölmaskar kan rentav äta plast och bli till hjälp att lösa ett av våra stora avfallsproblem. Parasitsteklarna är inte lika trevliga, de äter sina offer levande inifrån. Andra arter lurar myror att bära in dem i sina stackar där de kan kalasa på myrornas puppor och larver. Insekterna är värda vår respekt, inre minst för deras antal. För varje människa finns det över 200 miljoner av dem.

Intelligenta växter - Den överraskande vetenskapen om växternas hemliga liv, Stefano Mancuso och Alessandra Viola, översättning Olov Hyllienmark, Bazar Förlag.
Växterna har ansetts som lågt stående organismer, men i och med denna bok är det slut på det. Författarna beskriver växternas olika sinnen, de har 15 fler sinnen än vi. Växternas förmåga att minnas och planera, kommunicera och reagera är häpnadsväckande och väl dokumenterad i forskningen. På punkt efter punkt visar författarna hur växterna är djuren överlägsna, men hur vi människor har med oss ett "djurmindset" som vi behöver kliva ur för att kunna ta in växternas storhet. Till exempel att vi tror att man måste ha en hjärna för att vara intelligent - inget kunde vara mer fel! Boken är välskriven och vetenskapligt upplagd med källhänvisningar. LÄS DEN!!!

Isbjörnen, Jenni Desmond, Opal. Översättning: Elin Svahn.
Jenni Desmond är illustratör och författare från London och har tagit sig an elefanter, tigrar och blåvalar i sina bilderböcker. Här möter vi isbjörnen i stora, härliga illustrationer i mjuka färger över hela uppslag. Det börjar med en flicka, eller kanske en prinsessa?, som hittar en isbjörnsbok och hamnar i Arktis, i isbjörnarnas värld. Vi får reda på en massa fakta som att andedräkten är ganska läskig men också hur isbjörnen gör för att jaga och att den behöver is för att överleva.

Kebnekaise Nordtoppen och Sveriges tak, Pär Axelstjerna, Votum.

Vi får en bred skildring av området kring Sveriges högsta fjäll, med vyer, vänner, samer, bergstigning, historik och även recept på messmörsglass. Boken innehåller många vackra foton med hisnande utsikter. Vi får bland annat besöka Tarfala forskningsstation, Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation. På grund av vårt allt varmare klimat smälter snön på sydtoppen, så vissa tider är numera nordtoppen Sveriges högsta punkt. Den är betydligt svårare att nå, vilket visas i denna vackra bok.

Kungliga katter-beteenden och signaler hos världens största kattdjur, Thorsten Klint, Votum.

Katter måste väl vara våra ståtligaste djur, tänker man när man ser denna bok. Omslagsbilden är magnifik, en nattbild med fem lejonhonor som lapar vatten, med sina gula kattögon riktade rätt emot oss. Boken skildrar tigrar, lejon, pumor, leoparder och geparder, vi får lära oss om deras jaktbeteenden, familjebildning och revir. Thorsten Klint är zoolog, och en skicklig fotograf, det känns som om man sitter intill honom i safarijeepen och hör honom berätta. Och man inser att den vackraste pälsen, det är den som bärs av en katt.

Mannen som ordnade naturen, en biografi över Carl von Linné,
Gunnar Broberg, Förlaget Natur & Kultur.
Det finns många biografier över Carl von Linné, men de flesta är skrivna utifrån en stor beundran och vördnad för "Blomsterkungen". Gunnar Broberg vill presentera hela mannen - med ett inre mörker, depressioner, ovänner och också en världsbild som är en blandning av mysticism och vetenskap. Ett inte helt lättläst men vackert och fullmatat praktverk.

Myrornas hemliga liv, Katja Bargum och Heikki Helanterä, Förlaget.
Om du vore lika stark som en aztekmyra skulle du kunna bära en jumbojet i käkarna i uppochnedvänd ställning, endast hängande i tårna. Men det mest fascinerande med myrorna är inte vad de gör var för sig utan vad de kan åstadkomma tillsammans. Hur stackmyrorna får sophanteringen att funka. Hur eldmyrorna kan bygga en jättelik samhälls-flotte av sina egna kroppar när det blir översvämning. Hur arbetarmyror kan berätta för varandra var de hittat mat.
Myrornas hemliga liv är populärvetenskap när den är som bäst. Forskare med djup egen kunskap lyckas berätta om sitt favoritämne så att det blir begripligt och fascinerande för en vanlig läsare. Boken är dessutom illustrerad med foton med hög wow-faktor.

Nationalnyckeln till Sveriges fauna och flora. Bladmossor: Vitmossor-knappnålsmossor. Text: Niklas Lönnell, Tomas Hallingbäck. Bild: Christopher Reisborg, Artdatabanken, SLU.
Det svenska artprojektet fortsätter att kartlägga vår biologiska mångfald. Efter 17 år finns nu alla 800 bladmossorna beskrivna. I detta sista och fjärde bandet får vi en introduktion till vad en bladmossa är och en huvudnyckel till klasser. Sen behandlas bland annat vitmossorna, som ju för övrigt borde ha ett helt annat förnamn än vit. De sprakar i olika gula, röda och gröna nyanser!

Naturens rättigheter - när lagen ger fred med jorden, ekopedagogisk inspiration för hållbar samhällstransformation, Nikolas Berg, Ingrid Berg, Martin Hultman, Universus academic press.
Vad händer om vi ger naturen juridiska rättigheter? I det västerländska samhället ses naturen som en resurs för människor att exploatera. Nu står vi här med växande miljö- och klimatproblem. Den här boken presenterar hur rörelsen för Naturens rättigheter uppkom och vilka exempel som finns runt om i världen idag. Den ger få svar men ställer planeravgörande frågor. Som hur vi ska kunna leva i fred med jorden?

Nordens fjärilar - en fälthandbok, Bo Söderström, Bonnier fakta.
Svenska fjärilar - en fälthandbok som kom 2006 var redan den en suverän artbestämningsbok för dagfjärilar. Nu kommer en helt omarbetad och uppföljare som utvidgats så att alla nordens dagfjärilsarter (och bastardsvärmare) ryms. Varje fjärilsfamilj presenteras först på ett bilduppslag och redan där får har man goda möjligheter att hitta rätt art, eftersom de allra viktigaste karaktärerna pekas ut. Sen följer de egentliga artbeskrivningarna, en sida per art med mer text och fler bilder än i föregångaren. Dessutom specialuppslag för svåra artpar och mängder av matnyttiga fjärilsskådartips. En bok som väcker svårartad längtan till våren!

Nordens trollsländor, Magnus Billqvist, Avium förlag
Magnus Billqvist stod bakom även Svenska trollsländeguiden från 2012. I denna helt omarbetade fälthandbok har varje art tilldelats ännu många fler foton (av honor, hanar, nykläckta djur och larver) och ännu mer fylliga och precisa beskrivningar av artkännetecken.
En inledande mening med varje arts nyckelkaraktärer ger en fingervisning av var man ska börja sitt detektivarbete, och sen är det bara att ge sig djupare ner i karaktärerna tills man känner sig säker: starrmosaikslända!
Enda nackdelen är väl att boken vuxit i storlek. Den går knappast att få ner i en ficka längre, så det får bli ryggsäcken.

Norrlands bästa fågellokaler, Magnus Ullman, Avium Förlag.
Det är en lite kaxig titel, men förmodligen har han rätt fågelnestorn Magnus Ullman som skådat fågel och lett fågelresor i decennium.
Här finns tips om ett 50-tal olika fågelplatser i hela Norrland. Från Gästrikland i söder till Lappland i norr. Varje ställe börjar med en generell beskrivning av platsens natur. Sedan får man veta vilka olika arter man kan förvänta sig att se vid olika årstider - mycket praktiskt! Efter det följer en mer detaljerad beskrivning av de olika skådarplatserna och vilka fåglar man kan se där.
Boken innehåller detaljerade kartor och en del foton. En bra bok att ha i handskfacket eller i ryggsäcken om man vill göra en norrlandstripp.

Skyddsvärd skog - Naturvårdsarter och andra kriterier för naturvärdesbedömning, Johan Nitare, Skogsstyrelsen.
Johan Nitares nya bok fyller luckan efter hans sedan länge slutsålda storverk Signalarter. Skyddsvärd skog är främst ett verktyg för alla som, ideellt eller professionellt, letar efter arter i skogen som skvallrar om höga naturvärden. Men den bör passa alla som vill lära sig läsa vad arterna i skogen berättar, inte minst skogsägare som vill lära känna sina skogar. Boken är en 2,5 kilo tung och mycket gedigen manifestation av kunskapen om skogslandskapets hotade artrikedom som man tar del av med en blandning av vördnad - och vemod. Författaren själv skriver i sitt synnerligen rättframma efterord: "Jag är medveten om att denna bok kommer ut sent - i många fall alltför sent!"

Smådjur i sjö och å, Lars-Henrik Olsen, Jacob Sunesen, Bente Vita Pedersen. Gyldendal.
En utmärkt fälthandbok för alla som tycker det är kul att håva i dammar och sjöstränder och lära sig känna igen ryggsimmare och buksimmare, nattsländelarver och vattenskorpioner. Man kan grovnyckla sig fram till ungefär vad man hittat med hjälp av silhuett-illustrationer på pärmens insidor och sedan ge sig in i boken för att om möjligt hitta fram till rätt artnamn. En rolig bonus är de korta notiser med spännande extrafakta som kryddar artuppslagen.

Sova ute - om att finna sitt lugn i naturen, Markus Torgeby och Frida Torgeby, Offside press.
Markus Torgeby är elitlöparen som tog sig ur en livskris genom att flytta ut i skogen och bo i en kåta i Jämtland i fyra år. Numera bor han i hus med sin familj, men sover ofta och gärna ute. Det här är hans personliga historia om hur han tog sig hit men också en handbok i konsten att sova ute. Och varför man mår bra av det. Markus Torgeby skriver naket och nära på ett sätt som berör och inspirerar, i fin samklang med Frida Torgebys bilder.

Snöns historia, Mats Ekdahl, Carlsson bokförlag.

Den är fylld av kärlek till detta vita, fluffiga och vackra ämne. De många korta kapitlen blir till små essäer, om allt från kristallstrukturer och borrprover ur glaciärer till skidåkning och polarfarare som Nansen och Amundsen, eller det märkliga fyndet av ismannen Ötzi. Men här finns också snön som konst och poesi. Författare som Hemingway och Simone de Beauvoir visar sig vara hängivna skidålskare. Mats Ekdahl har samlat en skatt av citat, dikter och texter om snö, och vi får en imponerande väldig litteraturförteckning. Det här är en bok att återvända till för att gång på gång finna nya guldkorn.

Sveriges nationalparker, Claes Grundsten, bokförlaget Max Ström.
En tung pjäs som utkom första gången 2009, till hundraårsjubileet av Sveriges första nationalparker. Nu har den utökats med den nytillkomna Åsnen och också uppdaterats till viss del. Här finns varje nationalparks historia och vad som utmärker den och förstås magnifika foton. Men också tankar kring om nationalparkerna är representativa och historien kring varför vissa är så små och kanske inte skulle blivit nationalparker om de utsetts i dag. Boken går från söder till norr och blir ett crescendo i de unika pärlorna allra längst i norr.

Sydsvenska nationalparker – åtta skyddade pärlor för framtiden, Martin Borg och Ola Karlsson, Votum.
Naturfotograferna Martin Borg och Ola Karlsson gjorde en bok om Blå jungfrun för några år sedan. Nu omfamnar de alla de sydligaste nationalparkerna i en fint formgiven bok som är lätt att ta till sig. Författarna delar in nationalparkerna efter naturtyper - skog, havskust, kulturlandskap och vatten - och det ger en djupare förståelse för södra Sveriges natur. Förstås finns ett kapitel för varje nationalpark också. Bilderna är tagna under hela året och under hela dygnet, och väldigt nära och långt ifrån. Det blir spänstigt och spännande.

Teckna och måla havets djur, Annika Rockström, Annika Rockström bilder och berättelser.
Hur ritar man en kaskelot? Jo, börja med en lång rektangel för det stora huvudet och en mindre triangel för kroppen. Fyll sedan på med konturer och detaljer. I den här boken får vi på varje uppslag ett nytt havsdjur att teckna i steg-för-steg-instruktioner - och dessutom spännande fakta om djuret. Det märks att illustratören och konstnären Annika Rockström har ett stort hjärta för livet i havet - faktadelen är väl genomarbetad och dessutom granskad av en rad experter. En fint formgiven bok som får det att rycka i tecknar- och målarnerven för både barn och vuxna.

Vad är en flod, Monika Vaicenaviciene, Opal.
Personligt tecknad berättelse om flodernas lopp i landskapet och vattnets betydelse, berättad av en mormor för barnbarnet.

Vatten om att värdera det ovärderliga, Anna Froster, Mattias Klum, Svenskt Vatten, Fri tanke Förlag.
Lysande texter om allt från vattnets ursprung i universum och kemisk-fysikaliska egenskaper till festande toffeldjur i reningsverk, gäddor och kemikalier. Anna Froster skriver lekfullt och korrekt och mycket pedagogiskt om vårt viktigaste livsmedel. Texten bildar, underhåller och ger vattenfrågan existensiell tyngd. Tyvärr matchar inte Mattias Klums bilder texternas höga nivå.

VäxtrevolutionenStefano Mancuso, Bazar förlag. Översättning Olov Hyllienmark.
Växterna har redan uppfunnit vår framtid! Det menar författaren Stefano Mancuso och skriver personligt och underhållande om växternas förmågor och hur de inspirerat människor genom historien och den senaste forskningen. En fullständigt övertygande ögonöppnare för växtrikets enorma potential att hjälpa mänskligheten med allt från hur vi organiserar samhällen och bygger hus, till hur vi faktisk är växternas slavar (kemisk manipulation). Rikligt med referenser till historiska källor, som Darwin och Leonardo da Vinci, likaväl som till färska forskningsartiklar. En bok som förändrar världsbilden, ger hopp och goda skratt.

Ålevangeliet, berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, Patrik Svensson, Bonnier
Det är få fiskar som är så välstuderade som ålen, och ändå gäckar den oss. Ännu har t.ex. ingen människa sett lekande ålar. När man läst Ålevangeliet känner man sig trots allt både klokare och en smula mer ödmjuk. Patrik Svensson tar oss på en kulturell, personlig och vetenskaplig resa från en liten svensk å ända till Sargassohavet, från nutida forskning och tillbaka till Aristoteles.

Ölands natur - okända och ökända arter, Pav Johnsson, Bildningsförlaget
När biologen och artfantasten Pav Johnsson skred till verket måste han ha bestämt sig för att frossa på, helt hänsynslöst, utan några som helst tankar i stil med att så gör man inte om man vill nå en bred publik. Underbart! Och just när det gäller Öland kan det nog funka, för ingenstans i vårt land finns det väl fler artnördar per capita än där.
Stommen är en månadsvis genomgång av det Öländska växt- och djurlivet. Det finns också specialsidor om intressanta artgrupper, platser och naturtyper. Ibland är fotorna lite för små, trycket för murrigt och skorplavarna lite för anonyma för att bildmaterialet ska funka fullt ut. Men mest blir man bara glad och tänker: jag vill åka till Öland!

50 utflykter i sörmländsk natur, Länsstyrelsen i Södermanlands län.
Lättfattlig guide som presenterar 50 natur-och kulturmiljöer i Sörmland. Kortfattat, men både praktiskt och inspirerande, med tips om aktiviteter som små symboler, bra, man kan söka upp fisken om man vill fiska osv. Läsaren får också information om naturskydd, badvett, allemansrätt m m, mycket matnyttigt men ändå inspirerande. Tips om vidare läsning på internet för den som vill fördjupa sig.