Storbritannien

Tories tappar i viktig mätning inför valet

2:25 min

Idag är den sista kampanjdagen i den brittiska valrörelsen och i en viktig opinionsmätning minskar regeringspartiet Tories ledning inför valet.

Enligt mätningen av institutet YouGov, som låg närmast valresultatet i förra valet, får Tories visserligen fortfarande en egen majoritet men marginalerna är små och den sista dagens kampanjaktiviteter kan bli avgörande för valutgången.

Kanske hade Toryledaren och premiärministern Boris Johnson på känn att partiets ledning börjat krympa ordentligt när han igår valtalade och han ödesmättat sa att inget val tidigare har varit så viktigt.

Opinionsinstitutet YouGovs sista mätning inför valet visar att Tories majoritet krympt från 68 platser för drygt två veckor sen till 28 platser i den nya mätningen. Alltså fortfarande en majoritet för Tories och Johnson men stadigt krympande på sistone, en tendens som även övriga mätinstitut registrerat.

YouGov låg dock närmast det slutgiltiga valresultatet i förra valet och har klart störst urval av väljare i sina mätningar, över 100 000. Därför tittar politiker och bedömare extra noga på just YouGovs förutsägelser.

Institutet sa också i en kommentar till mätningen att marginalerna nu är så små att det inte går att utesluta att valet imorgon, precis som 2017, slutar i ett sk "hung-parliament", det brittiska uttrycket för ett parlament där inget parti får egen majoritet.

Tories kommer alltså med all sannolikhet bli största parti, men problemet för Tories är att partiet utan egen majoritet får svårt att hitta en koalitionspartner för att bilda regering och driva igenom partiets version av brexit.

Labour däremot skulle kunna bilda en koalitionsregering eller regera i minoritet tillsammans med Skotska Nationalistpartiet, SNP eller Liberaldemokraterna.

Idag är sista dagen för kampanjande och samtliga partier kommer satsa på att hamra in sina huvudbudskap. Tories om att fixa brexit en gång för alla och Labour om att investera mer i välfärden och sjukvården.

Båda de stora partierna har lidit av två omtalade händelser de senaste dagarna.

Tories, som Ekot rapporterade om igår, Boris Johnsons märkliga reaktion och agerande inför den bild på en sjuk fyraåring som fick vård på ett sjukhusgolv för att det fattas sängar på det aktuella sjukhuset.

Och igår Labour, när en av partiets toppolitiker i ett hemligt inspelat samtal talade ofördelaktigt om partiets ledare Jeremy Corbyn.