RECENSION – FILM

Céline Sciamma har gjort årets vackraste film

2:52 min

”Porträtt av en kvinna i brand” är ett passionsdrama mellan två unga kvinnor i 1700-talsmiljö i regi av Tomboy-regissören Céline Sciamma.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Porträtt av en kvinna i brand
Regissör: Céline Sciamma
Manus: Céline Sciamma
Skådespelare: Adèle Haenel, Noémie Merlant m.fl.
Genre: Drama
Betyg: 4 av 5

Alla Celiné Sciammas filmer har handlat om unga människor på gränsen. I ”Tomboy” om att befinna sig i gränslandet mellan två kön, i ”Girlhood” om ett tight tjejgäng på väg att bli vuxna och nu, i ”Porträtt av en kvinna i brand”, i en tidsficka mellan familjeflickan Héloïse klosterliv och kommande, ofrivilliga äktenskap.

Två kvinnor står i fokus. Konstnären Marianne kommer på besök till Héloïse barndomshem vid havet. Hon har fått i uppdrag att måla ett porträtt av den blivande bruden i smyg. De två kvinnorna, den ena ljushårig och klädd i blåsvart cape och den andra mörk med djupröd klänning rör sig genom de stora ljusa salarna. Det stora, nedkylda huset påminner mer om en borg än ett hem, en ödslig mellanstation för en flicka ur överklassen.

Men mot all denna sten och kyla står dessa brinnande kvinnor modell. Och ”Porträtt av en kvinna i brand” är verkligen en av det här årets allra vackraste filmer. Det sandfärgade ljuset och de enkla miljöerna och de sammetsblå klänningsliven påminner om Vermeers målningar. Havet, heden, blåsten och Mariannes röda kappa där hon försöker komma ikapp Héloïse på väg mot avgrunden. Hon håller på att slockna, och de allra sista glödande resterna av sig själv ger hon till Marianne. Som tar emot elden.

Jag har egentligen bara en invändning och det är de enkla, brunklädda kvinnor i tjänsteställning, som får utgöra kontrast till huvudpersonernas gräddvita perfektion. Som vitmossan runt ljusen i en adventsstake. Där tappar ”Porträtt av en kvinna i brand” lite i feministisk elegans. Men det hindrar ändå inte att denna film är en av årets största skönhetsupplevelser.