handlingsplan mot rasism

Ny satsning mot hatbrott i Norge

2:14 min

I Norge ska polisen bli bättre på att bekämpa hatbrott. Detta är en av punkterna i regeringens nya handlingsplan mot rasism och diskriminering

I Oslo har polisen sedan flera år en speciell enhet som jobbar mot hatkriminalitet, alltså våld och andra brott som drabbar människor på grund av till exempel hudfärg eller sexuell läggning.

Kultur- och jämlikhetsminister Trine Skei Grande menar att den här enheten har gjort mycket för att få fler fällda för hatbrott, och även för att de som anmäler ska känna sig trygga.

– Den här enheten har gjort ett fantastiskt bra jobb. Nu har vi gett en instruktion till polisen centralt om att detta måste de försöka att bygga upp även i de andra delarna av landet, säger ministern till Ekot.

Fast regeringen skickar inte nu med några extra pengar till polisen för att klara av satsningen mot hatbrott.

En yttrandefrihetskommission och en kampanj mot diskriminering på krogar och andra uteställen, är ett par andra av de totalt 50 punkterna i norska regeringens handlingsplan mot rasism och diskriminering på grund av etnicitet och religion.

På en skola i Oslo säger 15-åriga Luxsika Krisnapilai att många av hennes bekanta har upplevt rasism och diskriminering.

– Det kan vara elaka blickar eller snack bakom ryggen. Detta har drabbat ungdomarna väldigt. Till exempel de i min klass har verkligen fått det här in i sig.

Norge har drabbats av två våldsamma terrorbrott med rasistisk grund, först på Utøya och nu i somras vid moskéskjutningen i Bærum. Ekot frågar statsminister Erna Solberg i vilken mån man kan minska risken för extrema hatbrott genom att nu försöka motverka rasism, till exempel på norska skolor.

– Det här är fröerna, startpunkterna. Det är där man börjar att möta tankarna om att några inte är lika mycket värda. Det är klart att förebyggande arbete, genom de åtgärderna som ligger i handlingsplanen, är otroligt viktigt, även för att förhindra terror, säger Erna Solberg.