Arktis

Luften förorenad uppe vid Nordpolen

1:58 min

Luften uppe vid Nordpolen är inte så ren som man kanske kan tänka sig. Och det här kan leda till att forskarna får göra om sina klimatmodeller över Arktis.

Nordpolen... Den sista orörda vildmarken. Luften är ren och... eller nej vänta nu - det är den inte visar det sig. Den är riktigt smutsig, i alla fall på vintern, högt uppe i atmosfären.

Det här avslöjar ett laserinstrument från isbrytaren Polarstern under den pågående polarexpeditionen Mosaic - som för första gången studerar klimat och väder under ett helt år i centrala Arktis.

Den nya lasern består av flera olika våglängder ljus, som dag och natt skjuter upp mot himlen för att avslöja vilka partiklar som gömmer sig där.

Det är känt sedan tidigare att det förekommer luftföroreningar i centrala Arktis just under vintern, eftersom de stora vindarna sveper norrut mot polen då. Men den nya lasern avslöjar att det handlar om mer föroreningar än vad forskare tidigare trott.

Det handlar bland annat om partiklar från tidigare skogsbränder i Alaska och Sibirien och industriutsläpp från Norra Europa och Amerika, som nu samlar sig flera kilometer upp i luften kring Nordpolen. Det säger den ansvarige meteorologen Albert Ansmann, som befinner sig hemma vid Leibzig universitetet i Tyskland där han tar emot all data från lasern:

– Partiklarna i atmosfären påverkar hur moln bildas, en viktig del av klimatmodellerna. Hittills har forskarna räknat med rena moln, men nu när det blir allt tydligare med luftföroreningarna på vintern, så kan klimatmodellerna troligen behöva göras om.