Klimatet

En forskare säger att Greta Thunberg överdriver

3:09 min

Den 16-åriga klimatkämpen Greta Thunberg utsågs idag till årets person av den amerikanska tidningen Time. Samtidigt höll Greta ett tal på ett stort klimatmöte.

Bland annat pratade hon om sin blyghet:
– För 1,5 år sedan brukade jag aldrig prata med någon om jag inte var tvungen. Men sedan hittade jag en anledning att prata, säger Greta Thunberg.

Den här blygheten kan bland annat bero på att hon har Aspergers syndrom, som är en typ av autism. Men hennes stora oro för miljön gjorde att hon trots det började protestera och hålla tal.

Politiker från hela världen

Just nu är Greta Thunberg på det stora klimatmötet i Spaniens huvudstad Madrid. Där diskuterar politiker från hela världen hur de ska kunna sänka utsläppen av gasen koldioxid från bilar, flygplan och fabriker. För det är den gasen som gör att klimatet på jordklotet förändras och blir varmare.

På klimatmötet i Madrid idag sa Greta Thunberg att det verkligen är bråttom att rädda klimatet:
– De här siffrorna är ingens tyckande eller politiska åsikt. Det är den bästa forskning vi har just nu.

Greta får kritik

Det finns samtidigt vissa som kritiserar Greta Thunberg. En av dem är professor Michael Tjernström vid Stockholms universitet, som forskar om väder och klimat. Han säger till Ekot att Greta ibland överdriver och skräms i onödan:

– Det här är ingenting annat än alarmism. Man måste vara lite försiktig med vad man säger också.

Samtidigt tycker Michael Tjernström att Greta Thunberg även gör bra saker. För han gillar att hon försöker påverka människor att bli mer miljövänliga:

– Den opinionsskapande insats Greta har gjort, den går inte att ta ifrån henne. Den är helt fantastisk och den står jag helt och hållet bakom. Och jag står helt och hållet bakom hennes uttalande att man måste lyssna på forskningen. Det är bara lite problematiskt när jag tycker att hon ibland inte lyssnar själv på forskningen.

Greta fick applåder

Tillbaka till klimatmötet i Madrid idag. Där sa Greta Thunberg så här:
– Vi kan starta förändringen nu direkt. Vi, folket. Tack!

Efteråt fick hon mycket applåder.