Våld i nära relationer

Många återfall i relationsvåld – behandling byts

1:57 min

Det vanligaste behandlingsprogrammet för män som slår sin kvinnliga partner ska fasas ut under nästa år.

I 15 år har programmet Idap som Kriminalvården använt sig av varit det vanligaste behandlingsprogrammet. Men studier har visat att återfallsfrekvensen är för hög.

Johans dotter Emma blev mördad av sin före detta sambo 2008. Mannen fick den aktuella behandlingen inom Kriminalvården, men kort tid efter att han släpptes ifrån fängelse för mordet på Emma så misshandlade han sin nya flickvän.

– Vi trodde ju inte att det var sant att liksom några månader efter frigivningen villkorligt så är han igång igen, säger Emmas pappa Johan.

Emmas före detta sambo, dömdes till 10 års fängelse för mordet. I fängelset gick han Kriminalvårdens mest använda behandlingsprogram Idap. Men efter att han villkorligt släppts döms han två gånger inom loppet av två år för våldsbrott mot en ny flickvän.

– Nånting är ju tokigt med det svenska rättssystemet när det kan gå till på det viset.

Studier som Kriminalvården har gjort visar på återfall efter Idap. Enligt en studie ifrån 2012 återföll 15 procent av de som fått behandling mot 19 procent i en grupp som inte fått det.

I en studie 2016 visade att 24 procent som gått behandlingen återföll i våldsbrott inklusive relationsvåld.


– Det minskar återfallen, men det är på väldigt liten nivå, det vill säga det är för liten minskning, säger Martin Lardén som är programansvarig på Kriminalvården.

Kaliber har gått igenom alla åtal om grov kvinnofridskränkning och fridskränkningen från år 2018. Av drygt 300 fällande domar om relationsvåld, framgick det i ett femtiotal fall att männen tidigare fällts för liknande brott. Av dessa hade en dryg tredjedel påbörjat eller fullföljt behandlingen av Idap.

Mellan 2010 och 2018 har drygt 2800 personer fullföljt Idap enligt statistik som P1 programmet Kaliber fått ifrån Kriminalvården, en kostnad på över 65 miljoner kronor.

Före detta åklagaren Ulrika Rogland, som numera arbetar som advokat och målsägandebiträde ställer sig frågande till hur en behandling har kunnat användas så länge utan bättre resultat.

– Det är högst beklagligt för det är ju det som vi sagt nu länge att de ska gå det här och de har dömts att gå den här behandlingen som visar sig då inte fungerar, jag kan tycka det är tråkigt att det har tagit så lång tid innan man sett det också, säger Rogland

Efter 15 år ska nu Kriminalvården avveckla programmet och ett nytt program ska införas, som man hoppas når bättre resultat.

Programansvarige Martin Lardén menar att Idap är det bästa de haft hittills för att behandla de män som slår.

- Hade det funnits sådant som varit mer effektivt så hade vi naturligtvis valt detta i stället, menar Lardén

Kaliber har sökt den man som dömdes för mordet på Emma. Han meddelar genom sin advokat att han inte vill kommentera programmet.