Dokumentär: Finska fruarna på Fårö

39 min
  • 1947 satte unga män från Fårö in en gemensam kontaktannons i finska tidningar. Selma och Anna var några av dem som svarade och flyttade till Fårö. Nu berättar deras barn hur livet på Fårö blev.

"Hallå flickor! Vi här i Sverige sex grabbar gå, och önskar bekantskap med varsin Finska få" skrev signaturerna Jeepen 31, Ford 27, Chevrolet 37, Volvo 35, Opel 34 och D.K.V. 33 i finska tidningar våren 1947. Finland hade varit i krig och de unga männen på Fårö visste att det var brist på män i Finland.

Selma och Anna var två av många som svarade på annonsen. Anna var en ensamstående mamma från Jakobstad och flyttade till Fårö och signaturen Jeepen 31 tillsammans med sin dotter Gunda.

– Det var inte så lyckligt för min mamma. Dels för att vi kom till ett helt omodernt ställe och dels för att hon bodde tillsammans med sina svärföräldrar, säger Gunda, som kom till Fårö som fyraåring.

Selma flyttade till Fårö och D.K.V. 33 från sitt barndomshem på Åland. Åren efter kriget hade det fötts rekordmånga barn i Finland, men 30-åriga Selma hade inga barn. På Fårö fick hon fyra barn.

– Vi lekte och levde ganska normalt liv tills vi blev lite äldre och började förstå att vi inte hade samma liv som många andra hade, eftersom mamma inte hade det så bra, säger Inger Hellqvist, dotter till Selma.

I april 1962 försvann Selma plötsligt.

I dokumentären berättar barnen om sina mammor, de tre av flera finska kvinnor, som lämnade Finland efter kriget för ett nytt liv i Sverige.

Källor:
Statistikcentralen i Finland, Yles arkiv, Riksarkivet i Finland, gotländska dagstidningar från 1962 (finns på Almedalsbiblioteket i Visby), anhörigas egna uppgifter, anteckningar och dokument