DISC-metoden

Flera myndigheter köper "färgsorteringskursen"

1:38 min

Region Halland lägger miljonbelopp på DISC-utbildningar varje år. Men det är de inte ensamma om, visar journalisten Christian Dahlströms granskning.

Hälso- och sjukvården i Sverige, inklusive Halland, lägger miljonbelopp på DISC-utbildningar varje år. Detta trots att modellen enligt flera experter är ovetenskaplig.

– Man har vetat om att de saknar vetenskapligt stöd. Regionerna och kommunerna går på knäna rent ekonomiskt, samtidigt lär sig läkare om horoskop-liknande teorier, säger Christian Dahlström, journalist och författare.

DISC-metoden hävdar att man vetenskapligt kan sortera alla människor i olika färger och att detta underlättar vår kommunikation. Forskningen säger precis tvärtom. Trots det visar granskningen att Region Halland köpt in utbildningar som baseras på metoden för bland annat ST-läkare.

– Att kategorisera människor som färger, djur eller vad det nu är är fel och ovetenskapligt. Det håller jag med om och det är bra att det kritiseras, säger Mikael Löf på Move Management, som är ett av de företag som använder sig av DISC-metoden.

– Men det finns många olika DISC-varianter och den vi använder arbetar inte med att sätta färgetiketter på människor, säger Mikael Löf, som inte vill ställa upp på en intervju i P4 Halland. Detta eftersom det blir ofullständigt svårförståeligt att förklara DISC på kort tid säger han.