arbetsmarknaden

Chansen att få jobb minskar redan vid 40

1:31 min

Sannolikheten att bli kontaktad efter en jobbansökan försämras redan i 40-årsåldern. Ju äldre man blir desto svårare är det, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft.

– Det mest slående är att det är en tydlig åldersdiskriminering i samtliga yrken, säger Magnus Carlsson som är docent i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet och som har skrivit rapporten tillsammans med Stefan Eriksson vid Uppsala universitet.

Rapporten bygger på en studie där forskarna skickat ut 6000 fiktiva ansökningar till arbetsgivare inom sju olika yrken; administrativa assistenter, butikssäljare, fordonsförare, företagssäljare, kockar, lokalvårdare och restaurangbiträden.

– Vi var förvånade över att den negativa ålderseffekten startar redan i 40-årsåldern, säger Magnus Carlsson.

Vid 65 är chansen i princip noll att bli kontaktad.

– Då är den nere på några få procents chans, runt två-tre procent, att få en positiv respons tillbaka från arbetsgivarna, säger han.

Men man ska inte deppa ihop bara för att man fyllt 40, tycker Magnus Carlsson.

– Även om det finns åldersdiskriminering betyder inte det att det är helt omöjligt att få ett nytt arbete. Som äldre kanske man har ett bra kontaktnät, så potentiellt kan man utnyttja kontakter för att få ett nytt jobb, säger han.

Hör mer om arbetsmarknaden i veckans Ekonomiekot Extra