Jämtland

Hot mot länsstyrelsen efter vargjakt

2:16 min

Fem vargar avlivades på mindre än en vecka i skyddsjakt i Jämtlands län. Efter det kom hot mot de tjänstemän som hanterar rovdjursfrågor.

Vargarna dödade renar och orsakade stor skada för samebyarna i två områden några mil söder om Östersund. Det är ovanligt att så många vargar skjuts på kort tid och skyddsjakten har skapat upprörda känslor.

 – Det kom ett anonymt hot till länsstyrelsen, adresserat till oss som hanterar rovdjur, säger Emma Andersson som är vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Hotet hanteras nu av länsstyrelsens säkerhetsavdelning enligt gällande rutiner. En bedömning ska göras om hotet ska polisanmälas.

– Det var en skrivelse där man beskriver vad man vill ska hända med personal, beslutsfattare och handläggare som jobbar med rovdjur, säger Henrik Hansson, viltchef på länsstyrelsen i Jämtland.

Hur allvarligt ser ni på det här hotet?

– Vi har gjort bedömningen att det finns ingen omedelbar risk just nu för vår personal men vi tar alltid allvarligt på hot och vi tar också allvarligt på annan otillåten påverkan, säger Henrik Hansson.

Frågor som rör rovdjur, och särskilt vargar, väcker starka känslor och det är vanligt med hat och hätska utspel mot tjänstemän som arbetar med de här frågorna på landets länsstyrelser. De upprörda reaktionerna kommer från bägge sidor – både från dem som tycker att det är fel med skyddsjakt på rovdjur och de som är för.

Att hantera alla samtal, mejl, påhopp och som i det här fallet hot går ut över arbetsmiljön för de anställda.

– Man blir ju påverkad. Då är det viktigt att påminna sig själv om att "jag är tjänsteman på jobbet men när jag går hem så här jag hemma", säger Emma Andersson.

Enligt viltchefen Henrik Hansson förs ständiga samtal om det hårda klimatet och hur de anställda ska förhålla sig till det. Det finns tydliga rutiner hur frågan om hot hanteras och kommuniceras, när man polisanmäler och när man inte gör det.

Viltchefen Henrik Hansson tycker att det är fel att tjänstemännen kommer i kläm.

– Jag tycker att det är tråkigt att tjänstemännen ska behöva utstå påhopp, oavsett om det är rent brottsliga påhopp eller om det är otillåten påverkan. Att de ska behöva stå ut med sånt när de gör sitt jobb, säger han.