FACIT: 10 MANIFESTATIONER / PROTESTRÖRELSER / AKTIONER / STREJKER

1 Ådalen/Ådalshändelserna eller skotten i Ådalen 1931

Fem personer sköts ihjäl av militär under en strejk – en arbetskonflikt i Ådalen i mitten av maj 1931.  
Det vi hörde var en musikljudrebus bestående av Lill Lindfors låt "Åh, Vilken Morgon" och skånska artisten Kal P Dal - "Blåa Skor". (Å + Dal).

2 Dackefejden 1542-1543

Var ett bondeuppror mot Gustav Vasa åren 1542-1543. Vi hörde historikern Herman Lindqvist berätta om Nils Dacke, bonden från Vissefjärda i södra Småland som var ledaren för upproret.

3 Protesterna mot Nordkalks avverkning av träd på Gotland 2012

Protesterna rörde företagets beslut att röja skog i Bunge på Gotland, för att kunna bryta kalk, eftersom det tagit slut på den plats där de brutit kalk i nästan 100 år. Protesterna ledde till att skogsavverkningen stoppades. Vi hörde ett utdrag ur TV4s Kalla Fakta.

4 Kärlekmanifestationen på Sergels torg 2017

2 dagar efter lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm hölls en massiv kärleksmanifestation på Sergels Torg. Bakom manifestationen stod Damon Rasti och Nisha Besara som kom till genom ett upprop på Facebook. Sara Dawn Finer var bara en av de artister som uppträdde under manifestationen.

5 Almstriden i Kungsträdgården Stockholm

Protesterna i maj 1971 mot beslutet att fälla 13 almträd i Kungsträdgården för att göra plats för blå linjens tunnelbana ledde till att almarna fick stå kvar. Den drivande politikern bakom beslutet var Landshövdingen och tidigare borgarrådet Hjalmar Mehr. Och det vi hörde var en av protestsångerna – och den avslutades med just hans namn - ”Hjalmar”.

6  - 4 oktoberrörelsen

4 oktober-demonstrationerna var under flera år – en årlig återkommande demonstration mot löntagarfonder i Sverige. Den första demonstrationen ägde rum 4 oktober 1983, då tiotusentals människor demonstrerade i Humlegården i centrala Stockholm mot planerna på att införa löntagarfonderna.
Ljudmusikrebus bestående av:
Magnus Uggla - ”4 sekunder” och Lars Winnerbeck – ”Stockholm i Oktober”.

7 Ockupationen av kvarteret Mullvaden 1977-78

Det här var den uppmärksammade ockupationen av fyra bostadshus i kvarteret Mullvaden på Krukmakargatan på Södermalm i Stockholm för att hindra att husen revs.

Vi hörde en snutt av den Opera som ockupanterna satte upp på Mariatorget (det finns en bra dokumentär om händelsen på P3 Dokumentär)

8 Kårhusockupationen 1968

Stockholmsstudenter ockuperade Kårhuset i Stockholm under flera dagar i maj 68 som en protest mot en föreslagen utbildningsreform, UKAS. Huset blev till en plats med livliga debatter och diskussioner.
Vi hörde Anders Carlberg (senare Fryshusets grundare) bjuda in dåvarande statsminister Olof Palme till diskussion.

9 TV-Eken 2011

Utanför Sveriges Radio och SVT (precis här utanför vår entré faktiskt) så blev en gammal ek huvudpersonen för en protestaktion för att rädda trädet från att fällas. Aktivister kedjade fast sig i trädet och sov där på nätterna. Men protesterna hjälpte inte – trädet fälldes till slut. Det hade dömts ut som farligt för allmänheten.

Vi hörde en musikljudrebus:
Gyllene Tider – Flickorna på TV2 och Tie A Yellow Ribbon The Ole Oak Tree - Tony Orlando & Dawn

10 Stora Daldansen, /Fjärde Dalaupproret 1743

Det här var en upprorsrörelse som bröt ut i Dalarna och började med allmogens missnöje med frihetstidens ”herreregering”. Ett missnöje som var starkare i Dalarna än i andra trakter, bland annat till följd av att hattpartiet infört inskränkningar i dalkarlarnas fria varuutbyte med Norge.

Musikljudrebus:
Vi hörde STOR och Jireel ”Säga Mig”, Stiko Per Larsson med ”Dalablå” och Evert Taube med ”Dansen på Sunnanö”