
USA mörkade sanningen om kriget i Afghanistan
I en artikelserie i tidningen Washington Post framkommer nya uppgifter om USA:s krig i Afghanistan. Det handlar om förut hemligstämplade uttalanden från högt uppsatta militärer och tjänstemän som visar att USA kan ha bidragit till en ökad korruption och narkotikahandel i landet.
– Vi visste inte vad vi gjorde, vi saknade en grundläggande förståelse för Afghanistan, sa generalen Douglas Lute 2015, i ett uttalande som fram tills nu varit hemligstämplat.
Lute var Vita husets samordnare för frågor gällande Afghanistankriget, både under Bush- och Obamaadministrationen.
I en intervju på PBS häromdagen utvecklade Lute vad han menade.
– Vi hade inte tillräcklig kunskap om politiken, ekonomin eller demografin för att kunna skapa en fungerande strategi, sa han.
I Washington Posts avslöjande finns också detaljer om hur USA bidrog till korruptionen i landet.
I åratal pumpades biståndspengar in i Afghanistan, men de svaga institutionerna i landet kunde inte absorbera de omfattande resurserna och pengarna hamnade i vissa fall till och med i fiendens händer.
Ryan Crocker, USA:s före detta ambassadör i Afghanistan, sa att vårt ”enskilt största projekt kan tråkigt nog ha varit att bygga upp masskorruptionen” i landet.
Washington Post fick tag på uppgifterna efter en tre år lång strid i domstol. Intervjuerna med tjänstemän och beslutsfattare kommer från flera interna dokument som tidningen begärt ut.
Eftersom de som intervjuades – sammanlagt över 400 personer – trodde att de skulle förbli anonyma för allmänheten, vågade de utförligt kritisera presidentadministrationerna och dess strategier.
– Vårt mål var att etablera en blomstrande marknadsekonomi, sa generalen Douglas Lute, men den enda marknaden som fungerade var narkotikamarknaden.
En av de mer uppseendeväckande delarna av avslöjandet handlar om diskrepansen mellan vad som sades offentligt och vad som faktiskt skedde.
I uttalande efter uttalande gavs bilden av att kriget lett till framgång, men i intervjuerna som Washington Post publicerat är pessimismen markant.
– Det var omöjligt att skapa positiv statistik om kriget, vi var tvungna att manipulera datan för att göra det, sa en person i Obamas nationella säkerhetsråd.
I mars 2011 uppskattade USA att det fanns runt 25 000 talibaner i regionen. I dag uppskattar militären att det finns närmare 60 000.