Operation Rimfrost kan bli aktuellt i Stockholm

1:37 min

För en månad sedan inledde polisen Operation Rimfrost för att bryta gängkriminaliteten i Malmö. Nu planerar polisen att kunna flytta runt operationen till andra städer.

– Den här händelsen kommer sen att flyttas runt i Sverige till de ställen där vi behöver göra det, säger rikspolischef Anders Thornberg i Ekots lördagsintervju.

Så Rimfrost kommer att finnas i Göteborg och Stockholm också så småningom?

– Ja, om vi tycker att det behövs. I våra planer diskuterar vi Stockholm och kanske även till Uppsala efter hand. Men just nu är Malmö det stället, säger Anders Thornberg.

Operation Rimfrost kan alltså komma att flyttas till Uppsala.

Där ligger stadsdelen Gottsunda, som Polisen anser vara en så kallad "särskilt utsatt område", där det finns en stark kriminell närvaro och där Polisen har svårt att göra sitt jobb. Något som rikspolischefen själv såg i veckan när han patrullerade i Gottsunda.

– Jag mötte gäng där som började komma till centrum klockan tre på eftermiddan, som inte visade respekt för nånting, som uppträdde hänsynslöst.

Hur då?

– De tar över hela centret, de vägrar lyda när Polisen säger till dom. De kommer in med bilar, parkerar på handikapptillstånd, och bryr sig inte om tillsägelser. Man behöver ta i så att det blir väldigt hotfulla situationer.

Det är mycket ovanligt att Polisen beslutar om en nationell särskild händelse, som Operation Rimfrost, så varför togs beslutet nu?

– Vi märkte att det var stor oro bland allmänheten, vi märkte att vi behövde göra nånting just i Malmö. Det var flera väldigt allvarliga händelser som kom väldigt tätt, det var mycket sprängningar, säger Anders Thornberg.