TURISM I THAILAND

Turisterna ökar i Thailand – men intäkterna minskar

2:03 min

Över jul- och nyårshelgerna är det många svenskar som reser till Thailand. I landet ökar antalet turister varje år. Trots det minskar inkomsterna från besökarna. I populära turistorter som Pattaya och Phuket talar man till och med om att man är inne i en lågkonjunktur.

– Min inkomst har minskat rejält, det är svårt att tjäna 1000 baht om dagen, som är 310 kronor, berättar taxichauffören Supat på turistön Phuket.

I vanliga fall brukar han tjäna runt 4000 baht.

Trots en ökning av antalet besökare så minskar intäkterna från turismen i populära turistorter i Thailand. Under flera år har den ekonomiska tillväxten i turistnäringen varit konstant. Bank of Thailand sa nyligen i en rapport att Phukets ekonomi är inne i en lågkonjunktur som beror på minskade intäkter från turister. En orsak är den högt värderade valutan bahten som gör att det har blivit dyrare för turister i Thailand och besökarna spenderar mindre pengar på plats.

Lokala researrangörer drabbas också när allt fler resenärer väljer att boka flyg och hotell på nätet. För att få turisterna att vilja spendera mer pengar igen har nu de lokala turistorganisationerna på Phuket börjat inrikta sig på att ge turisterna vad man kallar mer värde för pengarna.

Turisterna ska känna att de får en produkt som till och med är lite bättre än de betalar för, säger Prechawot Keesin som är ordförande i den lokala turistorganisationen i Patong på Phuket.

– För att kunna konkurrera om turisterna och deras pengar så måste man gå mot ett allt mer hållbart utbud och satsa mer på ekoturism, säger Prechawot Keesin.

Även i turistorten Pattaya märker man av att turister spenderar mindre pengar. Barer och restauranger säger att man har runt 40 procent färre gäster i år än tidigare. Turisterna stannar på hotellen i stället för att gå ut och äta på kvällarna visar en undersökning gjord av Prince of Songkla Universitetet i Bangkok.