Iran

Amnesty: Regimen tystar vittnen till dödsskjutningar

2:29 min

Människorättsorganisationen Amnesty International anklagar den iranska regimen för att tysta ner alla som kan tänkas vittna om hur demonstranter sköts ihjäl under protesterna i Iran för en månad sedan. Vår korrespondent har varit i kontakt med en av demonstranterna.

– Jag såg med egna ögon hur de sköt mot oss med skarpa skott. Jag såg med egna ögon hur de siktade mot människors huvuden. Jag såg blod på marken. Det var chockerande. Jag hade tårgas i lungorna i flera dagar.

Han är 19 år och spelar in sitt röstmeddelande i pojkrummet, viskande så att föräldrarna inte ska höra. Han är homosexuell och säger:

– Vi har inga rättigheter här i Iran, min rätt som bög är att avrättas, jag kan bli hängd.

Han berättar också att han såg hur infiltratörer som inte tillhörde demonstranterna tände eld på en bank, men också hur demonstranter gick till attack mot säkerhetsstyrkorna när de blev beskjutna.

Amnesty International har samlat vittnesmål från hundratals iranier, vars berättelser liknar denne anonyme 19-årings. Enligt Amnesty International finns också minderåriga bland de gripna och säkerhetsstyrkor ska ha genomfört räder på sjukhus för att gripa och föra bort skadade demonstranter.

På sociala medier finns obekräftade rapporter och vittnesmål från föräldrar om att unga skadade avrättats medan de vårdats på sjukhus.

Amnesty International rapporterar om en grupp iranska mammor som gått till ett fängelse för att fråga efter sina tonåringar och fått svaret: ”Vi kan göra vad vi vill med era barn, vi kan hålla kvar dem i tio år om vi vill, vi kan avrätta dem och ni kan inte göra något åt saken”.

Enligt Amnesty International dödades minst 304 människor i Iran inom loppet av tre dagar – mellan den 15:e och 18:e november.

Den iranska regimen, som kallat demonstranterna huliganer, och utländska agenter har inte publicerat någon officiell siffra på antalet döda.