Krispiga grisfötter med tartarsås

8 portioner

Grisfötter:

4 grisfötter, kluvna

5 % salt av vattenmängden

½ dl dijonsenap

2 msk kruspersilja, hackad

1 dl maizena

3 äggvitor, lätt uppvispade

3 dl panko

3 msk vatten

2 liter neutral olja till fritering

Tartarsås:

3 dl majonnäs

1 schalottenlök, finhackad

2 msk dijonsenap

5 cornichoner, finhackade

2 msk finhackad kapris

2 msk grovhackad kruspersilja

1 msk grovhackad dill

salt

Hämtat ur Stefan Ekengrens kokbok Högtid (Natur & kultur):

Det fina med grisfötter är att de är just grisfötter. De är nästan en lika stor symbol som julskinkan. Har man grisfötter i julutbudet, ja, då har man tagit vara på hela jävla julegrisen. Fettet är en annan bra grej, det är oerhört fint och nyttigt fett på grisfötterna. Jag köper kluvna tassar, kokar dem och plockar ur benet, det är absolut inga konstigheter. Sen, för bästa känslan och det är här det blir galet, penslar jag de urbenade och väl avtorkade fötterna med dijonsenap blandad med finhackad persilja. Vänder dem i maizena, äggvita och panko, friterar gyllenbruna och krispiga och serverar med tartarsås. Fett möter fett. Jag skulle kunna sälja detta i en foodtruck och bli överfallen av horder som vill ha krispiga grisfötter med dipp.

Gör så här:

Grisfötter: Koka grisfötterna cirka 3 timmar tills benen släpper fint från fötterna. Ta upp och låt svalna, plocka bort benet från foten. Torka det kokta köttet väl och sätt i press medan det kyls helt och hållet.

Blanda senap och persilja och pensla det runt om på hela grisfötterna. Vänd i maizena, därefter äggvita och sist i panko. Upprepa en gång med bara äggvitan utrörd med 3 msk vatten och pankon för dubbelpanering, ställ i kyl fram till servering.

Fritera krispiga i 180-gradig olja och servera med tartarsås. Ät med händerna och dippa.

Tartarsås: Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt.

Bonustips! Har du ingen lust att fritera grisfötter men har julskinka över? Skär då upp bitar av julskinkan och panera på samma sätt som ovan. Asgott!