Maries bästa boktips i jul

5:38 min

Marie Lundsström från Lundsströms Bokradio i P1 har valt ut tre böcker som kommer att vara en hit i julpaketen, eller till dig själv för att mysläsa under ledigheten, om det är vad du planerar.

Lucy av Jamaica Kincaid
Hon borde ha fått Nobelpriset, säger Marie Lundström. Boken handlar om Lucy som växer upp i en stor och fattig familj. Så fattig att Lucy som 16- åring skickas till USA utan att ens ha sett ett kylskåp i sitt liv. Resan och flytten blir en enorm kulturkrock och det skildrar Jamaica Kincaid väl. Man måste läsa den här boken innan man dör. Hon är rå, mänsklig och sensuell på samma gång.

Bin och människor av Lotte Möller
-En fackbok full av "hundöron". Bikupan är ett universum, säger Marie. Genom historien har bin använts inom politik och inom klimatfrågor och som ett ideal. Man säger; Titta här! Här tänker ingen på individen. Här finns mycket att lära sig.

Ålevangeliet av Patrik Svensson
Augustvinnande fackbok som är en blandning av skönlitteratur och populärvetenskap. Den handlar om ålens mystiska liv som åker till Sargassohavet för att para sig men det är så mycket vi inte vet om detta. Boken handlar också om stunder när Patrik Svensson och hans far fiskat tillsammans.