Kina

Shanghai har börjat sopsortera

1:50 min

Med start nästa år ska sopsortering införas i ett femtiotal städer i Kina. Hundratals miljoner kineser ska alltså börja sortera sina sopor. I Shanghai infördes den obligatoriska sopsorteringen redan i somras, och den som inte följer reglerna riskerar böter.

– Det var lite svårt att vänja sig i början, säger Gu Wanting, som är i 30-årsåldern och som tillsammans med sin man och deras 3-årige son bor i en lägenhet i Shanghai.

– Vi har nästan slutat köpa hämtmat som innehåller olja och vätskor, det blir för söligt att sopsortera, säger hon.

I Gu Wantings bostadsområde finns sedan i somras en bemannad sopstation. Där kan de boende slänga sina sopor på utsatta tider, morgon och kväll.

De som slarvar riskerar böter upp till motsvarande 250 svenska kronor. Den obligatoriska sopsorteringen har haft stor effekt, säger en av de som tog fram systemet, professor Du Huangzheng.

– Jämfört med tidigare så sorteras nu 80 procent av soporna rätt, och mängden som återvinns har femdubblats, säger professor Du.

Målet med sopsorteringen i Shanghai är en mer cirkulär ekonomi, där sopor som resurs säljs tillbaka till företagen, säger professor Du Huangzheng, och tar återvunnet glas som exempel:

– Har du fem ton glas så är det till ingen nytta, säger Du. Men kan du samla 20 000 ton återvunnet glas, då har du en resurs som kan användas, säger han.

Shanghai är först i Kina med obligatorisk sopsortering. Men liknande system ska rullas ut i ett femtiotal städer med start nästa år.

Gu Wanting tror däremot att de stora socioekonomiska skillnaderna inom Kina gör att det kommer ta lång tid för resten av landet, att följa i Shanghais fotspår.