Skyddsjakt

Flest vargar avlivas i Jämtland

2:22 min

De senaste fem åren har 87 vargar dödats i Sverige genom skyddsjakt, det visar siffror som Ekot tagit fram.

Av de 87 vargarna har nästan hälften, 40 djur, avlivats i Jämtlands län sedan år 2014.

– Dels är det väldigt mycket varg i mellersta Sverige och när unghanarna vandrar norrut och hamnar de här först och då blir det en krock med rennäringen, säger Emma Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Efter Jämtland kommer Dalarna med 11 avlivade vargar, 10 i Värmland och 9 i Södermanlands län. Fyra vardera i Västernorrland och Västerbotten och en varg i Norrbotten liksom i Skåne, Västra Götaland, Stockholms län och Uppsala.

Det är länsstyrelsens vilthandläggare som fattar som beslut om skyddsjakt efter bedömning om vargarna orsakar stor akut skada för djurägare.

Att siffran är så hög i Jämtland är inte konstigt säger Mikael Wallén, rovdjurshandläggare på Naturvårdsverket.

– Att de först kommer in i renskötseln i Jämtland, orsakar skador där och helt enkelt inte vandrar norrut.

Flest vargar finns i landets mellersta delar. Där har också licensjakt bedrivits på senare år efter beslut från Naturvårdsverket. Förra året sköts 15 vargar i bland annat Värmland, Gävleborg och Dalarna.
Men det här året och nästa blir det ingen licensjakt. Vargstammen ökar inte som den borde och det finns misstankar om omfattande tjuvjakt.

– Det försvinner vargar i en omfattning som gör att licensjakt inte går att genomföra idag. Det drabbar någon annan, till exempel att man inte kan ha licensjakt och ta bort revir i områden där man har tät vargstam och problem med vargarna.