Tyskland

Ny enhet ska bekämpa tysk högerextremism

1:54 min

Tyskland kommer att vidta nya åtgärder i kampen mot högerextremismen i landet. Idag tillkännagavs att man bland annat ska inrätta en enhet som undersöker högerextrema sympatier hos personer i till exempel försvarsmakten och hos polisen.

Under det gångna året har ett antal poliser i flera tyska delstater och på federal nivå avslöjats med högerextrema sympatier. Nyligen stängdes en soldat i ett elitförband av sedan den militära underrättelsetjänsten hittat bevis för att han var övertygad högerextremist.

Det är för många enstaka fall för att man inte ska ta sig en samlad blick, sa underrättelsetjänsten BfV:s chef Thomas Haldenwang på en presskonferens idag.

– Man måste undersöka om där finns nätverk, sa Thomas Haldenwang.

Den nya enheten ska rikta in sig på att leta efter högerextrema inom militären och polisen, men också inom andra myndigheter. Dessutom är den federala polisen och underrättelsetjänsten i färd med att anställa sammanlagt 600 personer som ska utreda och förebygga högerextremism, och en speciell tipstelefon har inrättats.

Åtgärdspaketet kommer sedan Tyskland det gångna året skakats av flera uppmärksammade attentat med högerextrema förtecken. I somras sköts en lokalpolitiker ihjäl utanför sitt hem i staden Kassel efter att han uttalat sitt stöd för Angela Merkels flyktingpolitik. Och i oktober utfördes ett attentat mot en synagoga i staden Halle.

Nyligen jämställde inrikesminister Horst Seehofer hotet från landets högextrema med den från den militanta islamismen. Enligt underrättelsetjänsten finns det fler än 12.000 våldsbejakande högerextrema i Tyskland.