BARN TILL IS-ANHÄNGARE

Linde: Intensivt arbete pågår för att hjälpa barnen

2:09 min

Röda Korset anser att regeringen och svenska myndigheter behöver göra mer för att fler av de svenska barn som finns i läger för IS-anhängare i Syrien ska kunna komma till Sverige. Utrikesminister Ann Linde svarar att det pågår ett intensivt arbete för att hitta sätt att hjälpa barnen, där man bland annat byter erfarenheter med andra länder som hämtat barn.

– Vi har ju en väldigt nära dialog med EU-länderna som är i samma situation som vi. Vi pratar med dem hela tiden, och anledningen till att det inte är fler barn omhändertagna och hemtagna beror ju på att det är så här otroligt stora problem, säger Ann Linde.

Det handlar om runt 50 barn med koppling till Sverige som finns i läger för IS-anhängare i Syrien, av barnen uppges färre än fem vara utan sina mammor.

I våras kom sju föräldralösa barn till Sverige och regeringens inställning är enligt utrikesminister Ann Linde att man vill försöka få hem så många barn som möjligt – om och när det går. Men att varje fall måste hanteras individuellt, och att det till exempel är svårigheter kring identifiering, att få klarhet kring barnens vårdnadshavare, och att rent praktiskt kunna hämta barn.

Röda Korset är en av de organisationer som är på plats i de läger där barnen finns. Som Ekot rapporterat idag säger Röda Korsets svenska generalsekreterare Martin Ärnlöv att han har förståelse för att situationen är svår, men att svenska regeringen och svenska myndigheter behöver hitta sätt så att fler av barnen kan komma till Sverige.

– Från svenska röda korsets sida menar vi att här regeringen och svenska samhället och myndigheter ett extra ansvar att hitta lösningsförslag för att lösa upp den här situationen, säger Martin Ärnlöv.

Utrikesminister Ann Linde säger att det pågår ett intensivt arbete för att hitta lösningar, och att man bland annat jobbar med att byta erfarenheter med andra EU-länder.

– Där man stödjer varandra och hjälper varandra, och när någon har lyckats få hem några barn så delar man med sig erfarenheter av hur det här har gått till. Och det visar sig ju att det är individuellt, det är inte så att något land tagit hela gruppen barn och åkt hem med den, säger Ann Linde.