Trafiken

M vill inte förhandla om snabbtågen

2:13 min

Regeringen bjuder in till nya förhandlingar om snabbtågen. Bland annat ska en ny plan för finansieringen diskuteras. Men Moderaterna kommer inte.

– Vi kommer inte till tågsamtalen eftersom vi ser behovet av andra investeringar både i infrastruktur och välfärd, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Oavsett hur man finansierar de nya banorna så är det lika dyrt och samhällsekonomiskt olönsamt. Det är skattebetalarnas pengar och det kommer att tränga undan andra satsningar på infrastruktur och välfärd. Därför säger vi nej, säger hon.

Frågan om nya stambanor för höghastighetståg har diskuterats i flera år, men förhandlingen mellan riksdagspatierna utom SD har varit vilande sen 2018.

Nu vill regeringen återuppta samtalen och bjuder in till ett första möte i januari.

Bland annat tycker regeringen att finansieringen ska hållas utanför andra satsningar som gäller infrastruktur. Men det är oklart var pengarna kommer att tas ifrån, det handlar om en jätteinvestering på över 230 miljarder kronor.

Kristdemokraterna är kritiska mot det förslag som ligger idag, som är från den så kallade Sverigeförhandlingen. Partiet har dock inte bestämt sig än om huruvida de kommer eller inte till de nya tågsamtalen.

Moderaterna däremot stänger alltså dörren direkt till nya förhandlingar. Och det beklagar infrastrukturminister Tomas Eneroth.

– Jag är ändå förvånad för att hos Moderater i hela landet finns en stark uppslutning bakom satsningen på nya stambanor, i Malmö, Hässleholm, Jönköping, Linköping, Göteborg. Både näringslivet och många Moderater där vill att vi bygger nya stambanor för att modernisera Sverige.

Regeringens invit är förankrad hos samarbetspartierna Centern och Liberalerna, men ett krux är vad Liberalerna gör nu när Moderaterma vägrar att vara med.

Tidigare har partiledaren Nyamko Sabuni uttalat sig på ett sätt som har tolkats som att hon inte ställer upp bakom snabbtågen om M inte vill vara med.

Ekot har sökt Liberalerna.