Efter årsskiftet skärps straff för brott mot blåljuspersonal

2:28 min

Den nya lagen, sabotage mot blåljuspersonal handlar om straffskärpning mot dem som attackerar och stör polisens, ambulansens och räddningstjänstens utryckningar.

Så sent som för några veckor sedan utsattes polis i Trollhättan för omfattande angrepp och stenkastning. Även i Göteborg i Lövgärdet blev polisen attackerad nyligen. Polisassistenten Daniel Johnsson har själv varit utsatt för stenkastning när han varit i tjänst välkomnar den nya lagen.

– Det är på tiden helt klart, säger Daniel Johnsson.

Den nya lagen sabotage mot blåljusverksamhet, gör det förbjudet att angripa eller på annat sätt störa blåljuspersonalens arbete. Lagen är en konsekvens av att problemet med attacker mot polis och räddningspersonal har blivit återkommande i Göteborg och flera andra städer i Sverige.

– Jag tycker att det är ett viktigt ställningstagande från samhällets sida. Man värnar ju om blåljuspersonal, man inser att är det så att man hindrar räddningstjänstens, polisens eller ambulansens verksamhet så kan det få väldigt allvarliga konsekvenser. säger Klas Johansson är regionpolischef i region Väst.

Redan idag är det brottslig att angripa blåljuspersonal men idag rubriceras brotten som misshandel,olaga hot eller angrepp vid myndighetsutövning. Den nya lagen är en markering för polisens och räddningspersonals arbete att det kan ge förödande konsekvenser om de hindras i deras arbete om exempelvis en brandbil hindras i samband med en utryckning.

Straffskalan för den ny lagen i normalgraden kan ge upp till fyra års fängelse och om det handlar om grovt brott kan den ge fängelse i högst arton år, eller livstid.