Interneringslägren i Kina

Vittnar om övervakning i Xinjiang-provinsen

2:07 min

I den kinesiska provinsen Xinjiang finns ett stort system med interneringsläger. I hela provinsen pågår en stenhård övervakning uppbyggd av den kinesiska staten. Det tär hårt på människor. Tyrsynbek Qabi funderade på att ta livet av sig i Xinjiang.

– Han slog mig här över örat och jag nästan svimmade. Det var fyra poliser som slog mig och sparkade mig i magen, säger Tyrsynbek som fortfarande hör dåligt och bär två hörapparater.

Han berättar att han hade förts till ett förhörscentrum i Xinjiang, nere i en bunker under jord. I ett litet rum fanns sex små burar, tre på varje sida, Tyrsynbek kunde inte ligga ner i buren. Där satt han i en vecka.

De slog honom eftersom han försökt tjuvdricka vatten på toa. På hela veckan fick han vare sig sova eller dricka vatten när han ville, säger han.

– Om det finns en kamera, så efter 20 meter kommer nästa kamera, säger Tyrsynbek om livet i provinsen Xinjiang.

Det är ett extremt övervakningssamhälle. Det är fullt med kameror och polis, säger Tyrsynbek som berättar om tvångsarbete, utegångsförbud och ett ständigt hot om att gripas.

Diktaturen Kina ser de muslimska minoriteterna i Xinjiang som ett extremistiskt hot och har satt kanske mer än en miljon människor i läger, men förnekar allt från hjärntvätt till tortyr.

I dag är Tyrsynbek fri i östra Kazakstan. Han berättar att livet i Xinjiang tär på folk. Han ville själv dö.

– Jag funderade flera gånger på att ta livet av mig. Jag ville hoppa från ett hus, säger Tyrsynbek Qabi. Men han tänkte på sina tre barn, då gick det inte.