USA

Trump ställs inför riksrätt

2:01 min

Det amerikanska representanthuset gav i natt klartecken för åtalspunkterna i riksrättsmålet mot president Donald Trump. Han är därmed den tredje amerikanska presidenten i historien som nu ställs inför riksrätt.

Med klar majoritet röstade representanthuset i natt under talmannen Nancy Pelosis ledning genom de föreslagna åtalspunkterna. Det betyder att president Donald Trump kommer ställas inför riksrätt för maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete.

Det förstnämnda rör telefonsamtalet med Ukrainas ledare där Trump bad denne om en tjänst – demokraterna menar att Trump agerade utifrån egen vinning eftersom tjänsten var att utreda ett bolag där sonen till Trumps huvudmotståndare i presidentvalet nästa år tidigare arbetat. Den andra åtalspunkten handlar om att Trump hindrat medarbetare från att vittna i representanthusets utredning om eventuellt maktmissbruk.

Omröstningen skedde efter en nästan åtta timmar lång och bitvis hetsig debatt. Demokraterna målade upp presidentens beteende som så skadligt för landet att riksrätt blivit nödvändigt.

– Han gav oss inget val, sa talmannen Nancy Pelosi.

Men många republikaner menar att demokraterna är skenheliga och enbart är ute efter att skada en president de inte tror att de kan besegra i val:

– Vi går igenom den här terrorn eftersom demokraterna är rädda för folkets vilja, sa Louisanarepublikanen Clay Higgins.

Ingen republikan lämnade partilinjen, men ett par demokrater röstade emot riksrätt som väntas genomföras i senaten efter nyår.

En röst för riksrätt kom dock från den före detta republikanen Justin Amash som lämnade sitt parti tidigare i år, två demokrater röstade mot åtalspunkten om maktmissbruk och tre demokrater röstade mot den om hindrande av kongressens arbete.

Demokraten Tulsi Gabbard som kandiderar till utmana Trump i presidentvalet nästa år markerade bara sig själv som närvarande men valde inte sida.