Det säljs fler och fler julgranar

3:23 min

Att ha en gran inomhus är tradition under julen. Och fler och fler julgranar säljs i Sverige.

Nyhetsprogrammet Ekot har pratat med några av de största odlarna av julgranar i södra och mellersta Sverige. Alla säger att de har sålt fler och fler julgranar de senaste åren. Och det fortsätter att öka. I år har de sålt ungefär fem procent fler granar än förra året.

På 1990-talet var det många fler som ville ha julgran i plast istället. Då såldes mycket färre riktiga granar. Men nu är det mer populärt med riktiga granar igen.

Det finns olika sorters granar. Den vanligaste är rödgran. Det är den mest klassiska granen i Sverige. Det växer mycket sådana granar i skogarna här. Det finns också kungsgranar och silvergranar. De är dyrare än rödgranar, men de tappar inte lika mycket barr. Och de brukar hålla längre.

Experter tror att folk köper fler granar för att de är mer intresserade av inredning i hemmet. Det finns till exempel många populära tv-program om inredning och dekoration av hemmet. Och diskussionen om klimat och miljö kan också påverka. Man pratar mycket om att vi måste använda mindre plast i samhället. Därför kan det vara fler som köper en riktig gran istället för en gran i plast.

Pia Andersson odlar och säljer julgranar i Dingle, i Bohuslän. Hon säljer många granar nu inför julen. Hon tipsar om hur man ska sköta om sin gran. Det är viktigt att skära av den nedersta biten av stammen när man tar in julgranen, säger hon. Och man ska vattna mycket, särskilt i början. Det säger Pia Andersson till Ekot.

– Man ska för det första göra en ny snittyta när man tar in den. Det är det absolut viktigaste. Sedan dricker den väldigt mycket vatten de första dagarna. Så man får inte låta den suga torrt, för att då börjar den barra. Utan man kanske får vattna den två gånger om dagen, morgon och kväll. Inte ställa den på golvvärme, om du har det. Och den ska inte stå vid en luftvärmepump, eller ett element eller braskamin. För då torkar den ut, säger Pia Andersson.