Kalix

Polisen dröjde över en timme – kvinna ströps till döds

2:16 min

Vid en kvinnomisshandel i Kalix i våras tog det en timme och 14 minuter för polisen att ta sig till lägenheten, efter att en granne slagit larm. När patrullen kom till lägenheten var kvinnan mördad.

På eftermiddagen, den 24 april förra året, blev kvinnan som var i 25-årsåldern misshandlad i sin lägenhet i centrala Kalix i Norrbotten.

Klockan 16.24 larmade en granne 112. Larmoperatören svarade att de kommer "så fort som möjligt".

Men i lokalpolisområdet Östra Norrbotten, som Kalix ingår i, fanns vid tillfället bara en patrull. Den här eftermiddagen var den patrullen upptagen på annat uppdrag.

Ungefär 14 minuter efter larmsamtalet skickades därför en patrull från det intilliggande lokalpolisområdet Luleå/Boden. Det är drygt åtta mil från Luleå till adressen i Kalix, och det tog över en timme för patrullen att köra sträckan.

Enligt polisens händelserapport från eftermiddagen kom polispatrullen in i lägenheten och såg en livlös kvinna på toalettgolvet klockan 17.38. Det hade då gått en timme och 14 minuter från första larmsamtalet.

Trots hjärt- och lungräddning gick kvinnans liv inte att rädda. Hon avled till följd av strypning, enligt rättsläkaren.

Kvinnans föräldrar företräds av målsägandebiträde Karoliina Ikonen.

– Även om det är en svår tanke att beröra så har familjen reflekterat över att om polisen kommit dit tidigare, om de skickat en patrull som var närmare, så hade de mest troligt hunnit dit. Då hade vi inte sett de här tragiska slutet på det hela. Då hade den här kvinnan kunnat överleva. Det tog ju anmärkningsvärt lång tid, säger Karoliina Ikonen.

Ekot har varit i kontakt med kvinnans familj, de vill i nuläget inte kommentera händelsen, men via sitt målsägandebiträde Karoliina Ikonen, vill de lyfta fram problematiken med få poliser i vissa delar av Sverige.

– De vill visa på hur det faktiskt ser ut. Kan en förändring ske så kan fler kvinnor, och även män som är utsatta för våld, överleva. Och det hade förstås varit något som skulle kunna skänka de lite tröst.

I tingsrätten dömdes kvinnan före detta pojkvän mot sitt nekande till 16 års fängelse för mord, i dag tisdag inleds hovrättsförhandlingen i Umeå.