Julskinka

Sällsynt med ekologiska skinkor på julbordet

1:59 min

Bara en bråkdel av de julskinkor som säljs varje år är ekologiska. Det trots att det årligen slaktas flera miljoner grisar i Sverige, inte minst inför julen. Men för Per Forsman som precis köpt sin skinka i Valbo är det viktigt att den är ekologisk.

– Det känns viktigt att veta man äter för något och importkött vet vi ju inte riktigt vart det kommer ifrån, säger Per Forsman.

I Sverige slaktas det årligen ungefär 2,5 miljoner grisar.  Och en liten andel, bara cirka två procent är ekologisk.  Samma siffra är betydligt högre för nötkreatur, cirka 20 procent. Det visar siffror från Jordbruksverket.

Men även om andelen ekologiskt griskött på den svenska marknaden gick upp lite grann förra året, är den fortfarande låg. Inte minst på grund utav de höga kostnaderna som ekologisk griskött innebär, jämfört med importerat kött.

Mikael Dilén driver en charkbutik i Valbo och han säljer i år tre och ett halv ton eko-julskinka. Han tror kunderna i framtiden kommer vara ännu mer intresserade av ekologisk skinka – trots att det är dyrare.

– Jag tror att det händer mycket i samhället i dag. Man tänker på att det ska vara klimatsmart och mindre svinn. Därför vill man kanske ha mer ekologisk och närproducerad mat, säger han.