Två år sedan mordet

Omtalad mordrättegång har inletts i Slovakien

1:43 min

I dag inleddes den rättsliga processen mot fyra personer som är misstänkta för delaktighet i mordet på den slovakiske journalisten Ján Kuciak och hans flickvän. Bland de åtalade finns en affärsman, vars förehavanden journalisten arbetade med att undersöka när han mördades.

I februari har det gått två år sedan Jan Kuciak och Martina Kusnirova hittades döda i sitt hem strax utanför Slovakiens huvudstad Bratislava. Båda hade skjutits ihjäl på nära håll.

Mordet på de två 27-åringarna utlöste en protestvåg över hela landet för det stod snart klart att det var journalistens rapportering som hade kostat dem livet.

I en serie artiklar hade Jan Kuciak grävt i den stenrike affärsmannen Marian Kocners förehavanden och hans kopplingar till såväl italienska maffian som Slovakiens maktparti, socialdemokratiska Smer.

Ett halvår innan mordet polisanmälde Jan Kuciak affärsmannen för att ha hotat att svartmåla honom och hans familj. Det var så affärsmannen brukade göra, en gång utlyste han en miljon kronor i belöning till den som kunde ge honom information om en politiker som han ville bli av med.

Åklagaren hävdar att affärsmannen lät mörda journalisten sedan han inte lyckats hitta något komprometterande. Demonstrationerna växte till de största sedan sammetsrevolutionen för 30 år sedan och till slut tvingades den dåvarande premiärministern att avgå.

I presidentvalet i våras vann anti-korruptionsaktivisten Zuzana Caputova, hon hade bestämt sig för att ställa upp som en följd av mordet. De senaste månaderna har flera domare, politiker och tjänstemän tvingats avgå sedan det visat sig att de hade kopplingar till affärsmannen.

Nästa år, bara några dagar efter tvåårsdagen av mordet i februari, ska det hållas parlamentsval i Slovakien. Korruptionen väntas bli den stora valfrågan. Men trots ett stort tapp i opinionen är Smer fortfarande största parti och oppositionen är splittrad. En oppositionspolitiker i Bratislava säger att det krävs så lite för att gå från att kräva förändring till att tappa tron på hela systemet.

Men i dag stod affärsmannen Marian Kocner och tre till inför rätta, en av de fyra har erkänt att han sköt. De riskerar mellan 25 år och livstids fängelse.