Special Olympics

Björn Eriksson: Vore fel att gå in med lån

2:19 min

Det blir inget Special Olympics i Åre och Östersund 2021. Huvudanledningen är brist på finansiering. Nu riktas kritik mot regeringen och Riksidrottsförbundet för att de inte bidrar ekonomiskt till tävlingen. Men båda menar att undantag inte kan göras.

Special Olympics är en världsomfattande tävling för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Sverige skulle stått värd i februari 2021 men tvingas nu avsäga sig värdskapet.

Tävlingen har inte de ekonomiska förutsättningar som krävs och nu riktar bland annat Johan Strid, generalsekreterare för Parasportförbundet kritik mot regeringen.

– Från regeringens sida har vi inte den ordningen att vi går in och ger stöd till särskilda typer av evenemang. Vi har inte heller fått in någon sådan ansökan, säger Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.

Johan Strid menar att ett undantag bör göras eftersom målgruppen som berörs är mer utsatt i samhället och har en sämre ekonomi.

– Dessutom har riksdagen vid flera tillfällen uttalat att just parasporten är eftersatt, att regeringen måste ha en dialog med Riksidrottsförbundet kring att prioritera de frågorna, säger Johan Strid.

Men enligt Amanda Lind är det inte aktuellt att göra något undantag.

– Vad gäller genomförandet av spelen, där menar jag nog att det är bra att regeringen inte går in och ger specifika ekonomiska bidrag, säger Amanda Lind.

Björn Eriksson är ordförande för Riksidrottsförbundet. Enligt honom kan inte heller de ge några ekonomiska bidrag till ett evenemang av det här slaget.

– Det enda vi kunde göra är att vara med och stödja evenemanget när man söker, övertyga folk internationellt att stödja Sverige och så vidare. Att gå in med ett likviditetslån i ett läge när det saknas många, många miljoner det kan vi inte göra. Det vore fel mot övriga skattebetalare. Pengarna till oss är avsedda för att driva idrott inte till att subventionera arrangemang. Tråkigt, men så är bestämmelserna, säger han.