Parasport

Johnatan är besviken på att Special Olympics stoppas

2:46 min

Nu stoppas den stora världstävlingen Special Olympics, som skulle vara i Sverige på vintern år 2021. En av de som missar chansen att tävla är skidåkaren Johnatan Öjerteg.

– Tråkigt! Man ser ju fram emot att åka alla tävlingar som går, säger han.

Är det viktigt att delta just i större tävlingar?
– Ja, för att det ska vara roligt. Men nu när det inte går får man satsa på lite mindre tävlingar.

Johnatan Öjerteg är 17 år och går på särskolegymnasium i Borlänge i Dalarna. Och han tävlar alltså i alpin skidåkning:
– Super G, slalom och storslalom.

Idrottare med funktionsnedsättning

Special Olympics är olika tävlingar för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Planen var att de skulle ha sin världstävling i vintersporter år 2021 här i Sverige och tävlingarna skulle vara i Åre och Östersund i Jämtland. Den tävlingen stoppas alltså.

Men trots det blir det ändå en mindre tävling i Jämtland redan nu i februari, där även utländska idrottare är gäster. Johnatan ser fram emot att få möta de utländska åkarna där:
– Det är ju roligt att få se var de ligger jämfört med mig. Jag är en av de bästa i Sverige på att åka skidor, när det gäller dem som har funktionsnedsättning.

Svårt att fixa reklampengar

Parasportförbundet har ansvar för Special Olympics här i Sverige. Det var alltså de som stoppade den stora världstävlingen 2021.

Anledningen är att Parasportförbundet har fått in för lite pengar. Bland annat har de försökt få in reklampengar från företag, men det var svårt. Det säger förbundets ordförande Johan Strid:

– Sedan är det också så att om man jämför Special Olympics med OS eller Paralympics, så är Special Olympics inte lika känt. Då är företagen inte beredda att betala lika mycket pengar för det.

Kritik mot Parasportförbundet

Nu har Parasportförbundets ordförande en hälsning till skidåkaren i Borlänge:
– Det här är jättetråkigt! Som du vet, Johnatan, så är ju mottot för Special Olympics: "Låt mig vinna. Men om jag inte vinner, låt mig vara modig i försöket". Och vi har varit modiga som vågade ge oss ut på den här resan.

Och då svarar Johnatan så här:
– Ja, men de ger upp för lätt. De behöver kämpa bättre.