”Blir trångt i bårhusen”

Rekordlång tid mellan död och begravning

2:10 min

Ny statistik för 2019 visar att den genomsnittliga tiden mellan dödsfall och begravning ökat till 23,2 dagar, vilket är den högsta siffran som uppmätts, enligt siffror som Ekot tagit del av.

Det är tiden mellan dödsfall och begravning som ökat och det får till följd att det kan bli ont om plats i bårhusen, särskilt under storhelger som jul och nyår.

– Vi har de platser vi har och ibland kan det bli trångt, framförallt kring storhelger. Men vi har aldrig varit i någon stor kris, för vi har en krisplan där vi kan öppna upp fler kylplatser, säger Gunilla Widegren, ansvarig för bårhuset vid Östersunds sjukhus.

Enligt lagen ska begravning hållas inom en månad men det händer att avlidna ligger längre än så. Region Värmland inför från årsskiftet en förseningsavgift för dem som inte ser till att anhöriga begravs i tid. Och det handlar inte bara om brist på plats.

– Jag tycker att det är ovärdigt att man ligger på ett bårhus i stället för att komma till sista vilan, det säger Charlotta Gestblom, verksamhetschef på patologen i Värmland.

Sett över tid är ökningen i landet stor. För 20 år sedan var snittiden 14 dagar jämfört med dagens rekordhöga 23,2, enligt siffror från Sveriges begravningsbyråers förbund som Ekot tagit fram.

Det finns flera olika orsaker till varför det drar ut på tiden: människor är i chock, det saknas kunskap om gränsen på 30 dagar, en majoritet vill ha begravning på fredagar, men vi prioriterar också annorlunda i dag.

– Fokus är mer ”hinner jag, när kan vi få kyrka, jag ska åka på resa, vilken tid” med mera. Vi har inte fokus på att första hand ta hand om den anhörig som gått bort, säger Charlotta Gestblom.

I många länder och kulturer är det vanligt att döda begravs så snart som möjligt, ibland inom ett dygn. I grannländerna Norge och Danmark är den lagstadgade tiden mellan dödsfall och begravning två veckor.

– Jag tycker att det skulle vara bättre, säger Gunilla Widegren, ansvarig på bårhuset vid Östersunds sjukhus.