Nya lagar och regler som börjar gälla 2020

7:20 min

Det blir många nya lagar och regler från den 1 januari. Vi ska prata om några om dem. Vi ska bland annat prata om barnens rättigheter. Och om asylsökande som letar efter en egen bostad. Men först ska vi prata om våld mot poliser.

Det blir hårdare straff för personer som stör eller attackerar poliser, brandmän eller personal på ambulanser. Det kan bli flera års fängelse om man till exempel attackerar polisen. Eller om man gör det svårare för dem att arbeta. Till exempel om man kastar sten.

Det har blivit mer och mer hot och våld mot blåljuspersonal, sa inrikesministern Mikael Damberg i april. Blåljuspersonal är polis, brandmän och personal på ambulanser. Regeringen ville göra någonting åt våldet mot dem. Det berättade Mikael Damberg för Ekot.

– Samhället ser väldigt allvarligt på den brottslighet som finns med hot eller på skadegörelse eller attacker på blåljuspersonal - polis, räddningstjänst och ambulans. Så det blir skärpta straff för dem som ger sig på blåljuspersonal och det kan innebära flera år i fängelse, sa Mikael Damberg i april.

Det finns nya regler för asylsökande som letar efter en egen bostad. Idag får asylsökande flytta till vilken bostad som helst. Men det kommer att ändras nästa år. Det blir svårare för asylsökande att flytta till vissa områden. Det handlar om vissa socialt utsatta områden. Om asylsökande väljer att bo i ett sådant område, så får de oftast inte längre några pengar från staten.

I socialt utsatta områden bor ofta många nyanlända. Regeringen vill att asylsökande ska flytta till andra stadsdelar, så att inte alla som är nya i Sverige bor på samma platser. Det är bättre för integrationen, menar regeringen.

Sveriges television, SVT, pratade med folk i Uppsala om lagen i november. Vissa tyckte att det redan är svårt för asylsökande att hitta en egen bostad. Och att det kan att bli ännu svårare med de nya reglerna. Azadeh Ghoroghi var en av dem.

– Det blir svårt för de människor som kom till Sverige, som kom till Uppsala, och har ingen familj och har ingen bostad. De måste ha bättre alternativ att hitta en plats eller en lägenhet, sa hon till SVT.

Lagen gäller från och med första januari, men det blir skillnad först från och med juli.

Barnens rättigheter ska bli starkare i Sverige. "Barnkonventionen" är ett avtal som många länder har kommit överens om. Den ska nu bli lag i Sverige. Barnkonventionen handlar om att alla barn har egna rättigheter. Alla vuxna måste respektera dem. Sverige gick med på Barnkonventionen redan år 1990. Men det blev aldrig till en lag i Sverige. Sverige har fått kritik för det. Och nu blir alltså Barnkonventionen svensk lag.

Nu ska det bli lättare att försvara barns rättigheter. Och barnen ska också få veta om den nya lagen. Det sa Hamza Bal, ordförande på en föräldraförening i Botkyrka, till kanalen P4 Södertälje.

– Barnen måste veta deras rättigheter. Först och främst måste man sprida den här informationen till barnen, sa Hamza Bal.

Det blir nya regler om uppehållstillstånd för personer som forskar eller studerar i Sverige. Personer som har forskat eller läst ett studieprogram på högskola eller universitet får stanna i Sverige ett år till när de är klara. De får extratid för att söka jobb eller starta ett företag, till exempel.

Och till sist om två saker som blir dyrare nästa år. Det blir dyrare att skicka brev. Om man skickar ett brev till ett annat land så kommer frimärket att kosta 22 kronor. Det är en krona dyrare än i år. Och om man skickar ett vanligt brev inom Sverige så kommer frimärket att kosta 11 kronor. Det är två kronor dyrare än i år.

Och bensinen blir också dyrare nästa år. Skatten på bensinen ökar och blir 15 öre dyrare.