Svensk väljaropinion

S utmanas av SD som största parti

2:13 min

Socialdemokraterna fortsätter tappa väljare och utmanas nu av Sverigedemokraterna om positionen som största parti. Det visar Svensk Väljaropinion som är en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

– Det är väl inte helt ovanligt att det går dåligt i början av en mandatperiod, vi hade nog kunnat räkna med det.

– Vi är också i ett samarbete där vi har ett januariavtal där delar inte har varit så populära, samtidigt som det som helhet är bra för Sverige, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

– Om vi dessutom adderar de oroligheter med både skjutningar och sprängningar som varit under året tror jag det också har påverkat våra opinionssiffror, fortsätter Lena Rådström Baastad.

Socialdemokraterna har tappat stadigt i väljarstöd under ett år nu och i Svensk Väljaropinion för december månad får de 24,4 procent.

Det är den lägsta siffran sedan efterdyningarna av flyktingkrisen i januari 2016, och snäppet lägre än när Håkan Juholt avgick som partiledare 2012.

Samtidigt klättrar Sverigedemokraterna med en procentenhet sedan föregående månad och når en ny toppnotering på 24,2 procent.

Vilket parti som egentligen är störst går inte att säga när de ligger så nära varandra.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson menar att partiet lyckas nå ut samtidigt som många väljare är oroliga för samhällsutvecklingen.

– Å ena sidan upplever människor en mer påtaglig brottslighet och att välfärden inte har ekonomiska resurser till det som var tänkt. Samtidigt har vi som parti länge påtalat och varnat för den utveckling vi ser. Vi har också påtalat lösningar på kommande och aktuella problem.

Kristdemokraterna backar 1,1 procentenheter till 6,1 procent och har nästan halverat sitt väljarstöd sedan toppnoteringen i april. Liberalerna tar sig precis över riksdagsspärren med 4,1 procent.

Moderaterna backar till 17,2 och Vänsterpartiet går framåt till 9,8 procent. Centerpartiet och Miljöpartiet ligger still på 8,1 respektive 4,8 procent.

Toivo Sjörén, som är opinionschef på Kantar Sifo, som gör Svensk Väljaropinion för Ekot, konstaterar att de samlade siffrorna inte förändrar något i regeringsfrågan.

Men han understryker samtidigt Moderaternas siffror och vilka problem det medför att vara tredje största parti när man aspirerar på statsministerposten.

– Det är mycket lättare om du är det största partiet i ett regeringsalternativ. Dels i förhandlingar men också mentalt och i väljarnas ögon är det lättare att vara det största partiet, säger Toivo Sjörén.