Sanktioner mot Nord Stream 2

Analytiker: USA vill driva på för sin egen naturgas

1:30 min

USA:s sanktioner mot Nord Stream 2 har fått arbetet på gasledningsprojektet i Östersjön att stanna av. Men gasledningen kommer förmodligen ändå att färdigställas, eftersom för stora summor redan har investerats i projektet. Det tror Elin Akinci, energianalytiker på ELS Analysis.

– Enligt våra prognoser kommer den färdigställas, för att det är så stora investeringar som redan har gjorts i ledningen. Så det är svårt att se att den inte skulle färdigställas, säger Elin Akinci, energianalytiker på ELS Analysis.

Efter att USA:s president Donald Trump i natt gav klartecken för sanktioner mot Nord Stream 2 så har arbetet i princip stannat av på gasledningsprojektet. Ungefär 90 procent av ledningen var lagd när beskedet kom.

Och sanktionerna har mött hårt motstånd. Tysklands vicekansler och finansminister Olaf Scholz kallar här typen av sanktioner ett ingrepp på Tysklands och Europas inre angelägenheter och den egna suveräniteten.

– Det motsätter vi oss kraftigt, säger han.

Hotet om sanktioner har svävat över Nord Stream 2 en längre tid. Att USA faktiskt införde sanktionerna, ser Elin Akinci på ELS Analysis som en bricka i handelsspelet mellan USA och EU.

– Man vill pusha för sin egen export av flytande naturgas till Europa, som vi har sett en väldigt stark uppgång i det senaste året i och med att priserna har sjunkit väldigt starkt.

Hon ser att det här skapar en djup spricka i förhållandet mellan USA och EU. Framförallt mellan USA och Tyskland, där man investerat mycket i gasprojektet ur klimatsynpunkt.

– För Tysklands del är Nord Stream 2 helt avgörande för deras energiomställning. För mycket av det som ska ersätta kolet är naturgas till man helt har utvecklat det förnybara, säger hon.

Nu lär det ske stora diplomatiska ansträngningar för att få klart gasledningen, tror hon. Och under våren kommer det stå klart hur man har lyckats.

– Det är väl det man ska hålla öronen öppna för om det är så att projektet fortfarande skjuts upp då, då är det tungrott politiskt, att få igenom det, säger Elin Akinci.