Kina

Invånare oroliga när ansiktsigenkänningen ökar

1:42 min

I Kina används kameror med ansiktsigenkänningsteknik i allt större utsträckning. Tekniken har på sistone även börjat användas i kollektivtrafiken, där flera tunnelbanesystem, däribland Pekings, infört ansiktsigenkänning på försök. Men många oroas över den snabba utvecklingen.

– Tänk dig att någon får tag i en bild på ditt ansikte, och använder det i egna syften, säger Zhao, som själv tidigare fått sin identitet stulen.

Därför är han nu väldigt försiktig med den nya tekniken.

– Men, måste man så måste man, säger Zhao.

Pekings tunnelbana är en av flera i Kina som den senaste tiden på prov börjat använda sig av ansiktsigenkänningsteknik, där kameror registrerar passagerarnas ansikten.

Tanken är de som scannar sina ansikten ska slippa delar av de obligatoriska säkerhetskontrollerna vid tunnelbanan och därmed snabba på passagerarflödet.

Passagerare ska även kunna betala via ansiktsigenkänning. Något som pekingbon Su tycker verkar smidigt.

– Ett tunnelbanekort kan man ju tappa bort, men ansiktet, det är ju svårt att tappa bort, säger hon.

Användandet av ansiktsigenkänningsteknik i Kina blir allt mer omfattande. Redan i dag kan du behöva scanna ansiktet när du åker tåg, flyg eller när du checkar in på hotell.

I vissa butiker går det att betala via ansiktet, och tekniken används också i vissa skolor och i bostadsområden.

Men många är oroliga över den snabba utvecklingen.

En undersökning publicerad i en av södra Kinas största tidningar, Southern Metropolis Daily, nyligen visade till exempel att 80 procent av de tillfrågade var oroliga att deras ansiktsinformation skulle läcka ut och hamna i fel händer.

Rädslan för missbruk kan slå tillbaka mot det styrande kommunistpartiet i Kina, som måste förhålla sig till opinionen. Det tror Jeremy Daum, forskare vid amerikanska Yale-universitetets center för juridik i Peking.

– Jag tror det kan komma att slå tillbaka, folk gillar det inte, och vi får se om det är tillräckligt många som protesterar och kräver en ändring, säger säger Jeremy Daum.

Ett längre reportage i ämnet sänds i P1-programmet "Godmorgon, världen!" och kommer att finnas på programmets hemsida.