Syrien

Svenska barn i IS-läger skulle hämtas – är försvunna

1:53 min

Allt var klart för ett antal föräldralösa barn som skulle hämtas till Sverige från lägret Al-hol i Syrien för ett par veckor sedan. Men väl på plats gick barnen inte att hitta, och fortfarande vet inte myndigheterna var barnen befinner sig, säger utrikesminister Ann Linde till Ekot.

– För ett par veckor sedan fanns alla tillstånd, alla rättsliga grunder var avklarade, tillstånd från myndigheter klart, säkerhet klart, mottagande i Sverige klart, men när själva överlämnandet skulle ske har släktingarna flyttat barnen och vi vet inte nu var de håller barnen gömda. Och det vet inte myndigheterna heller, säger Ann Linde.

Det handlar enligt utrikesministern om färre än fem barn som är föräldralösa och som skulle hämtas till Sverige från al-Hol för ett par veckor sedan. Linde vill inte kommentera exakt när eller säga hur överlämnandet skulle gå till. Men enligt henne gick barnen inte att hitta när det skulle hämtas i lägret man vet fortfarande inte var barnen finns.

Enligt Linde arbetar man nu med att söka efter barnen, men hon säger att hon inte kan berätta i detalj hur man arbetar.

– Det bor närmare 70 000 personer i lägret, alla mammor är i stort sett klädda i niqab, så om man medvetet vill hålla barnen gömda är det inte lätt att hitta dem.

Enligt utrikesdepartementet finns runt 50 barn med koppling till Sverige i läger för IS-anhängare i Syrien. Regeringens inställning har varit att barnen ska föras till Sverige om och när det är möjligt, men att man fokuserat arbetet på den grupp som är föräldralösa.

Också där har man pekat på flera svårigheter, till exempel när det gäller att säkerställa barnens identitet och medborgarskap, och att klarlägga att de är föräldralösa.

Enligt Ann Linde är de frågorna nu uppklarade gällande de barn man försökte hämta, och hon beklagar att man inte kan hitta barnen.

– Vi beklagar det, för vi menar att barnen ska föras till Sverige och det finns laglig grund för detta och att de ska få växa upp i trygghet i Sverige. Men som läget är nu kan vi inte lokalisera dem.

Rädda Barnen är en av de organisationer som har personal som arbetar i al-Hol. Sverigechefen Ola Matsson säger att han inte tidigare kände till att regeringen gjort ett försök att hämta barnen, och han säger att man behöver hitta dem så att de kan föras till Sverige.

– Jag utgår från att man gör allt man kan, men jag har stor förståelse för att regeringen inte kan kommentera det för det här är ett väldigt känsligt läge, säger Ola Matsson.