Svensk Väljaropinion

KD fortsätter tappa stöd: ”Inte lika synliga i debatten”

2:09 min

Kristdemokraterna får nu runt sex procent av väljarstödet, vilket nästan är en halvering från vårens toppnoteringar, detta enligt Svensk Väljaropinion.

Svensk Väljaropinion är en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

I undersökningen för december månad får alltså Kristdemokraterna 6,1 procent av väljarstödet, vilket är en nedgång på 1,1 procentenheter från föregående månad.

Marja Lemne är statsvetare på Södertörn. Hon säger att det är svårt att veta exakt vad som orsakar nedgången, men tror att partiet kan ha tappat lite av sin synlighet i debatten och kan behöva ta initiativet i fler frågor.

– De har inte varit sådär väldigt synliga i debatten, och det har varit andra partier som stått i fokus, säger hon.

– Jag tror inte att det handlar om att ändra politiken. Utan det handlar om att få synlighet i debatten för politiken, och hjärtefrågorna är väldigt viktiga.

Under större delen av 10-talet har kristdemokraternas väljarstöd pendlat mellan tre till fyra procent och man överraskade många med att få 6,3 procent i valet 2018. Och i Svensk Väljaropinion nådde man sin kulmen i april i år, då man fick ett väljarstöd på 11,6 procent.

– Det kanske fanns de som är trötta på andra partier i den långa regeringsbildningsprocessen, det var inte så många månader efter det, säger Marja Lemne.

Men sedan maj månad, i anslutning till EU-valet, har partiet börjat tappa väljarstöd.

– Sen kommer diskussionen om abortfrågan och Lars Adaktussons voteringar, det fick stark effekt då.

Enligt Marja Lemne ligger det i Kristdemokraternas natur att pendla i opinionsmätningar, och hon tror att nedgången senaste tiden kan vara en liten återgång till mer normala siffror.

– De här kraftiga svängningarna i opinionen är väldigt typiskt för Kristdemokraterna. 6,1 är ju nästan dubbelt så mycket som normalresultatet på tre-fyra procent, säger hon.

Svensk väljaropinion visar också i år att Socialdemokraterna fortsätter tappa väljare och nu utmanas av Sverigedemokraterna om positionen som största parti.

Socialdemokraterna har tappat stadigt i väljarstöd under ett år nu och i Svensk Väljaropinion för december månad får de 24,4 procent.

Samtidigt klättrar Sverigedemokraterna med en procentenhet sedan föregående månad och når en ny toppnotering på 24,2 procent.

Ekot har sökt Kristdemokraterna för en kommentar.