Ekot på plats i Ukraina

Byborna hoppas att ledarna stoppar kriget

2:09 min

Sedan Ukraina fick en ny president i våras har det pågått försök att få till samtal med Ryssland om ett slut på kriget i östra Ukraina. Det samtalet blev av i Paris nyligen då Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj möttes. Men Paris är 250 mil från striderna i Ukraina.

Alexandra lever mitt i kriget.

– Jag tror de kan ordna det eftersom det har varit en så svår situation här i många år. Jag tror de klarar det, säger Alexandra. Folk är kloka och intelligenta, de kan förhandla.

Den lilla byn Zolote ligger mitt på frontlinjen i östra Ukraina. Alexandra bor i Zolote 4, allra närmast striderna. Det har inte skjutits mycket här under en del av hösten, på grund av samtalen i Paris, men runt omkring det lilla området bryts vapenvilan varje dag.

I byarna längs med fronten bor hundratusentals. Många är pensionärer, de unga har flytt. Inför Paris-samtalen kom den ukrainske presidenten till Zolote 4.

– Zelenskyj var här hos oss i Zolote 4. Han övernattade i mitt hus. Det var en normal kille, säger Anatolij som sa att han ville att Zelenskyj och Putin skulle komma fram till något, så att folk kan skapa en framtid.

Resultatet i Paris var magert för de fredslängtande, men presidenterna ska träffas igen. Det ska bli fler byar som Zolote 4 som det dras tillbaka trupp ifrån och vapenvilan ska stärkas, hette det bland annat i Paris.

Få tror dock att presidenterna kommer att lyckas, vapenvilan har man stärkt många gånger förr utan resultat. Men Alexandra, Anatolij och flera andra jag pratar med i Zolote 4 hoppas.

– Om det vore lugnt här skulle jag starta ett företag men nu går det inte, säger Anatolij, det är en läskig plats.