Två år av tio är det möjligt att reglera vattennivån i Silbojokk

3:00 min

Nu höjs röster med krav på att kraftbolagen ska agera och reglera vattennivån för att freda den hotade 1600-tals-kyrkogården i Silbojokk.
En av kritikerna är renskötaren Jörgen Stenberg från Malå. Men enligt Peter Lindström från vattenregleringsföretaget, så är det inte möjligt. Inte alla år.

  • Arkeologer från Norrbottens museum som jobbat på platsen vittnar om att man jobbat ikapp med vattnet som delvis redan har fört med sig gravar.
  • Man befarar att förra sommaren var den sista chansen att rädda vad som inte hunnit undersökas på grund av den reglerade Skellefteälvens påverkan på sjön, som ligger i direkt anslutning till kyrkogården.
  • Renskötaren Jörgen Stenberg från Malå reagerar starkt på vad som händer i Silbojokk. Han ställer nu krav på kraftbolagen att sänka vattennivån i dammen som påverkat översköljningen av kyrkogården.
  • "Människans heliga platser ska inte anpassa sig efter vattenkraftverk utan det är ju tvärtom. Det är lättare att sänka vattennivån i dammen", säger Jörgen Stenberg.
  • Peter Lindström, vd för Skellefteälvens vattenregleringsföretag, som ägs av flera kraftbolag, bland annat Vattenfall, konstaterar dock att det bara är möjligt att reglera vattennivån ibland. Statistiskt sett, två år av tio.

Klicka på knappen, Fokus på samiska kvarlevor, nedanför och läs mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio