Även Ukraina protesterar

EU fördömer rysk bro till Krim

2:04 min

Både EU och Ukraina fördömer att Ryssland byggt en tågförbindelse till det annekterade Krim.

– Nu åker vi, säger Vladimir Putin. Tågföraren ber presidenten att ge signal, så det gör han.

Tut, säger tåget som åker över bron mellan Ryssland och det annekterade Krim. Tågspåren går över en bro vid Kertjsundet som byggts under flera år, men som hittills bara tagit biltrafik.

President Putin var där och invigde tåget vars syfte är att föra gods och passagerare fram och tillbaka till Krim. Transporterna gick innan 2014 norrut mot Ukraina, så ekonomiskt har den annekterade Krimhalvön sedan dess varit lite isolerad.

EU fördömer det nya tågspåret eftersom förbindelsen byggs utan tillstånd från Ukraina. EU säger att det här är ytterligare ett steg mot en påtvingad integrering av den olagligt annekterade halvön.

Ukraina protesterar också och kallar det för ett brott mot internationell rätt. En brottsutredning har också öppnats i Ukraina eftersom tåget nu för passagerare över gränsen illegalt.

– Ni har visat att vi kan använda våra inhemska teknologier för att genomföra sådana här storskaliga projekt, det sa Vladimir Putin till publiken på Krim men allra mest till de ryska TV-kamerorna.

Tåget är en propagandashow för Vladimir Putin, avsedd för den ryska statliga tv:n i den ständigt pågående berättelsen om "det enade landet" och "landsfadern Putin".

Speciellt viktigt var det att visa att Ryssland kan bygga saker även om man från EU:s håll har infört sanktioner och förbud mot att investera på Krim, det skulle kunna drabba företag som deltog i byggandet av infrastruktur på det annekterade Krim.

Krim byggs allt närmre Ryssland. Få tror att Ryssland någonsin kommer att släppa taget om Krimhalvön för den är av strategisk vikt för Ryssland.
Det finns de som tror att ett erkännande av ett ryskt Krim skulle kunna vara det enda som skulle få Ryssland att stoppa kriget i östra Ukraina. Men skulle en ukrainsk president gå med på en sådan stor eftergift, då gäller det nog att hålla i hatten i Kiev, för då riskerar det att börja blåsa, och det ganska hårt.