Ovanligt drag

Japan skickar flottstyrka till Mellanöstern

2:06 min

Efter årsskiftet kommer Japan att skicka en flottstyrka till Mellanöstern för att övervaka och skydda oljetrafiken ut ur Hormuzsundet, det beslutade regeringen i Tokyo i dag. Att Japan sänder en militär styrka långt bort från landets gränser är mycket ovanligt och det sker efter hårda påtryckningar från USA.

Det är en begränsad styrka som Japan beslutat skicka till nordvästra hörnet av Indiska Oceanen, en jagare samt några helikoptrar och ett par övervakningsplan.

Syftet är att övervaka japanska oljetankers och se till att de kan passera genom området på ett säkert sätt. Bakgrunden är de attacker som riktades mot tankfartyg där tidigare i år, bland annat mot ett japanskt fartyg. USA skyllde attackerna på Iran och har en stor flottstyrka i området.

Japan får 90 procent av sin olja från Mellanöstern så det är livsviktigt för landet att trafiken flyter utan problem. Uppdraget för flottstyrkan är i första hand övervakning och inga vapen ska användas.

Men, sägs det också, uppgiften kan ändras om det blir nödvändigt till att också inkludera rent militära insatser om något japanskt fartyg skulle anfallas. I Japan är det en mycket känslig fråga att skicka en militär trupp på långväga uppdrag. Japan har länge haft en extremt defensiv militärstrategi, men det håller på att luckras upp.

Regeringens beslut i dag kommer efter hårda påtryckningar från USA:s president Donald Trump som anser att Japan åker snålskjuts på USA:s patrullering i Hormuzsundet. Han har uppmanat sina allierade att också sända marinenheter till området, men med begränsad framgång.

Regeringen i Tokyo betonar att den japanska insatsen inte är underställd USA utan självständig. För Japan är det viktigt att det inte framstår som om man ställer sig på USA:s sida i konflikten med Iran, Japan försöker istället ha en medlarroll mellan USA och Iran.