Arbetsmarknad

Facken inom LO fortsätter tappa medlemmar

2:12 min

Facken inom LO fortsätter att tappa medlemmar. Under 2019 har LO-medlemmarna blivit nästan 9 000 färre, enligt preliminära siffror som Ekot har tagit del av.

– Uppenbart så gör vi inte ett tillräckligt bra jobb, att folk tycker att vi är irrelevanta. Det finns också en utveckling i hela världen att organisationsgraden minskar, säger Jonas Ivman som sammanställer medlemsutvecklingen på LO.

Sedan mitten av 1990-talet har LO, med undantag för något år, förlorat medlemmar. Så har också skett under 2019.

Enligt en sammanräkning som gäller till och med sista november är tappet 8 550 personer, det innebär att LO-förbunden då hade 1 224 000 yrkesaktiva medlemmar, en minskning med 0,7 procent, enligt statistik som Ekot har tagit del av. För helåret väntas tappat bli något större.

Alla 14 förbund utom Byggnads och Kommunal har blivit mindre, störst är tappet för IF Metall på drygt 4 000 medlemmar.

Jonas Ivman, som är ansvarig ombudsman på LO, säger att en förklaring är att facket inte lyckas locka de som inte har fasta anställningar.

– Där folk lämnar förbunden är det en ganska stor majoritet som har otrygga anställningar. Det är ett bekymmer för oss hur vi ska bli bättre på att vara närvarande och visa att vi är relevanta också för sådana målgrupper.

De andra centralorganisationerna Saco och TCO har inte sammanställt sin medlemsutveckling, men det största tjänstemannafacket Unionen fortsätter att växa.

– Det är oerhört glädjande och viktiga siffror. Det är helt avgörande för vår fackliga styrka för att kunna få ökat inflytande och förbättra arbetslivet, säger förbundsordförande Martin Linder.

Enligt Unionens prognos har förbundet vuxit med 15 000 personer på ett år och har nu 566 500 yrkesaktiva medlemmar.

– Det vi har lärt oss de här senaste tio åren när vi har vuxit är att det krävs ett väldigt målmedvetet och aktivt arbete för oss som organisation för att tjänstemännen ska vilja bli medlemmar, säger Martin Linder.