Får stöd från Kina

Ryssland föreslår konvention mot cyberbrottslighet

1:08 min

Ett ryskt förslag om att skapa en ny konvention mot brottslighet på nätet har fått tummen upp av FN:s generalförsamling, skriver nyhetsbyrån AFP. Men förslaget väcker oro bland flera länder i väst.

Enligt Rysslands förslag, som också fått stöd från Kina, så ska en expertpanel få i uppdrag att ta fram vad som beskrivs som en internationell konvention för att motverka att människor använder internet för brottsliga ändamål.

Men kritiker, som USA och flera europeiska länder, befarar att formuleringen öppnar för inskränkningar i yttrandefriheten på nätet – till exempel genom att regeringar stämplar meningsmotståndare som brottsliga.

USA vill hellre att fler länder ansluter sig till den så kallade Budapest-konventionen – där de länder som är med hjälps åt för att motverka till exempel bedrägerier och upphovsbrott. Men Ryssland har tidigare motsatt sig det.

Arbetet med att ta fram den nya konventionen mot cyberbrott ska inledas nästa år, enligt det ryska förslaget som antogs av FN:s generalförsamling under fredagen.